Petak, 17 rujna, 2021

Prvi rezultati u 20 sati: Većina Grka zaokružila ne?

Nemojte propustiti

Protivnici prijedloga međunarodnih povjerilaca su na referendumu pobijedili sa 52 osto glasova, ukazuju ankete koje su večeras objavili grčki mediji. Prvi preliminarni rezultati biće objavljeni oko 20 sati.

Kako je javila “TV Antena”, protiv prijedloga Evrope glasalo je 52 odsto Grka, a za je bilo 48 odsto.

Televizija “Mega” javila je da je protiv prijedloga eurokreditora bilo 51,5 odsto glasača, a za je glasalo 48,4 Grka.

I svjetske agencije AP, AFP i Reuters su prenijele da posljednja istraživanja javnog mnjenja sprovedene tokom referenduma i dvije izlazne anketa nakon zatvaranja birališta sugerišu da je većina Grka izašlih na birališta zaokružila opciju “ne”.

AFP navodi da je dvije izlazne ankete ukazuju da je “ne” u prednosti, dok Reuters prenosi tri izlazne ankete koje su sprovele GPO, Metron Analizis i MRB ukazuju da su protivnici prijedloga grčkih povjerilaca vode za tri procentna poena.

AP prenosi rezultate tri ankete sprovodene tokom glasanja koje ukazuju na pobjedu opcije “ne”.

Vlada je Grke pozvala da zaokruže “ne”.

Završeno glasanje

U Grčkoj je u 19.00 časova po lokalnom vremenu završen referendum na kojem su se građani izjašnjavali o prijedlogu međunarodnih povjerilaca.

Na referendumu je pravo glasa imalo 9.855.029 birača koji su se sa “da” ili “ne” izjasnili na ukupno 19.159 biračkih mjesta širom Grčke.

Glasačka mjesta su bila otvorena jutros oko 7.00 časova.

Održavanje referenduma inicirao je grčki premijer Aleksis Cipras. Glasanje je organizovano za samo devet dana.

Referendumsko pitanje je glasilo: “Da li da se prihvati nacrt sporazuma koji su predstavile Evropska komisija, Evropska centralna banka i Međunarodni monetarni fond na sastanku Evrogrupe 25. juna i koji se sastoji od dva dokumenta, a sačinjava jedinstven prijedlog? Prvi dokument je naslovljen Reforme za dovršetak aktuelnog programa i poslije njega, a drugi Preliminarna analiza održivosti duga”.

Posljednji put Grci su na referendumu glasali prije 41 godinu, odnosno 1974. godine kada su odbacili obnavljanje monarhije poslije pada hunte “crnih pukovnika”.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vlasti Republike Srpske najavljuju da će 2022. godine samostalno provesti izbore

Republička komisija RS može provoditi određene aktivnosti u izbornom procesu samo ako joj te ovlasti prenese Centralna izborna komisija...

Možda vas zanima i ovo