Ponedjeljak, 29 studenoga, 2021

Prvi slučajevi otkaza antivakserima u Hrvatskoj: “Nisu se htjeli ni testirati ni cijepiti, otpušteni su!”

Nemojte propustiti

Jutarnji list neslužbeno doznaje da će uskoro i devet zaposlenika KBC-a Zagreb dobiti otkaz. Nedolazak na posao više se neće tolerirati te je Uprava poslala Radničkom vijeću namjeru o otkazima, a ono bi se trebalo očitovati do kraja sedmice.

Četvoro zaposlenih Centra za rehabilitaciju Stančić otkazan je ugovor o radu jer su odbili testiranje koje je uvjet za dolazak na posao u sustavu socijalne skrbi i zdravstva, piše Jutarnji list.

Riječ je o prvim otkazima vezanima uz odluku Nacionalnog štaba civilne zaštite prema kojoj od 4. oktobra svi zaposleni u zdravstvenim i socijalnim ustanovama pri dolasku na posao moraju predočiti digitalnu covid-potvrdu, kojom dokazuju da su cijepljeni ili preboljeli virus, a ako to nemaju, dužni su se testirati dva puta tjedno.

Logoped, psiholog, defektolog i jedan zaposlenik tehničkog osoblja to odbijaju već mjesec dana, što ih je stajalo radnog mjesta. Oni, naime, smatraju da je situacija s covid-potvrdama apsurdna i nezakonita jer krši njihova ustavna prava, ugovore o radu te brojne druge zakonske propise. Tvrde i da ne pristaju na testiranje jer je postupak bolan, dehumanizirajuć i omalovažavajuć te da je nekoliko njihovih kolegica pretrpjelo ozljede tokom učestalih testiranja te sada imaju česte glavobolje i krvarenja iz nosa, što je prijavljeno liječnicima.

ODLUČNO SU ODBILI TESTIRANJE

Predsjednica Radničkog vijeća Stančića i članica Izvršnog odbora Sindikata zaposlenih u socijalnoj skrbi Žuborka Kadoić kazala je da je Radničko vijeće podržalo Upravu u odluci o otkazu. Napominje da su više puta razgovarali sa zaposlenikom koji je jedini od četvero i član sindikata, no bio je odlučan u tome da odbija testiranje.

“Smatramo da je situacija ozbiljna, a oni koji rade s osjetljivim osobama pogotovo moraju paziti. Testiranje je najmanje što se može napraviti. Dapače, smatram i da bi upotreba covid-potvrda trebala biti šira od socijalne skrbi i zdravstva”, kaže Kadoić. Dodaje da im je žao jer je uglavnom riječ o mladim ljudima, no smatraju da su napravili grešku.

Jutarnji list neslužbeno doznaje da će uskoro i devet zaposlenika KBC-a Zagreb dobiti otkaz. Nedolazak na posao više se neće tolerirati te je Uprava poslala Radničkom vijeću namjeru o otkazima, a ono bi se trebalo očitovati do kraja sedmice.

Direktor KBC-a Sestre milosrdnice Davor Vagić kaže da i dalje imaju mali broj onih koji se ne testiraju, ali da su oni na bolovanju.

Stručnjak za radno pravo Viktor Gotovac kaže da je ovo ishod koji je očekivao, ali što će se u konačnici dogoditi, nije jednostavno pitanje. “Da je riječ o zakonskoj odredbi, a ne o odluci Štaba, sve bi bilo bez ikakvih problema. Ali, mislim da će o ovome govoriti i Upravni sud, a za nekoliko godina i Vrhovni sud”, zaključuje Gotovac za Jutarnji list.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Imenovan novi premijer Češke, detalj s ceremonije privukao posebnu pažnju

Petr Fiala, liberalno konzervativan političar, imenovan je novim češkim premijerom u nedjelju. Fiala je preuzeo dužnost u dvorcu Lany pored...

Možda vas zanima i ovo