Petak, 25 lipnja, 2021

Prvo solarni avion s ljudskom posadom preletio SAD

Nemojte propustiti

Prvi avion sa ljudskom posadom koji može da leti danju i noću zahvaljujući energiji Sunca – Solar Impulse završio je svoj transkontinentalni let preko SAD, sletivši u New Yorku, uprkos oštećenju na jednom krilu. Avion ogromnih dimenzija, jednosjed, sletio je na aerodrom John Kennedy malo prije ponoći, prije planiranog vremena, zbog velike poderotine od 2,5 metra sa donje strane lijevog krila, javlja BBC.

solarni-avionDvojica pilota – Švicarci Andre Borschberg i Bertrand Piccard su se mijenjali dok su preko kontinenta letjeli tankim avionom s dugim krilima.

Transkontinentalni let ovog aviona, koji je izveden u više etapa, počeo je u San Franciscu 3. maja sa prosječnom brzinom od 70 kilometara na sat. Avion je usput slijetao u gradovima Phoenix, Arizona, Dallas, Texas, te St Louis, Missouri.

Avion ima laganu konstrukciju i četiri električna motora na ogromnim krilima.

Solar impulse ostaje u vazduhu preko noći tako što napuni baterije preko dana, popne se na visinu od više od 8.000 metara i potom lagano klizi nadole uz minimalno trošenje energije, do izlaska Sunca.

Direktan prenos leta iz kabine aviona, sa podacima o brzini, pravcu, stanju baterija i snazi motora mogao se pratiti putem interneta.

Avion je na posljednju etapu uzletio prije zore s međunarodnog aerodroma u Washingtonu.

(Srna)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz Njemačke stigla jasna poruka Miloradu Dodiku i retrogradnim snagama u BiH: Secesija RS-a produbljuje krizu, od promjena granica nema ništa

Zastupnici su naveli da i danas u BiH vladaju podjele, te da etničke skupine "rade" jedne protiv drugih. Predstavnici vladajuće...

Možda vas zanima i ovo