Nedjelja, 3 ožujka, 2024

Prvo solarno drvo u BiH nije opstalo ni mjesec dana, kablovi počupani i uništeni

Preporučeno

Solarno drvo u centru Prijedora, koje je bilo namijenjeno punjenju mobilnih telefona i prenosivih računara, nepun mjesec nakon što je postavljeno ostalo je bez svih kablova

solarno-drvoPrijedorčani su solarno drvo dobili 22. marta, neki od šest kablova za punjenje počupani su već istog mjeseca, a sada je potpuno prazno ležište u kojem su bili smješteni izvori napajanja energijom, javila je Srna.

Upravo se čita:  Nezapamćena tragedija u Gornjim Karajzovcima kod Gradiške: Otac kamionom usmrtio 5-godišnjeg sina

Solarno drvo predstavlja metalnu konstrukciju koja izgledom podsjeća na stablo sa granama na čijim vrhovima se nalaze solarni paneli koji, koristeći Sunce, proizvode energiju koja se dalje koristi za punjenje baterija telefona i računara, te za napajanje informativnog LED ekrana.

Projekat su osmislili i razvili studenti Mašinskog, Arhitektonskog i Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, okupljeni u organizaciju “Energetski klub” s ciljem promovisanja obnovljivih izvora energije, te podizanja svijesti o potencijalu solarne energije kao čistog, ekološkog izvora.

Upravo se čita:  Obdukcija pokazala: Selma Baluković iz Tuzle ubijena hicem iz samostrijela

Ukupna vrijednost projekta je 18.200 KM, od čega su 90 odsto obezbijedile donatorske organizacije – Njemačko društvo za međunarodnu saradnju /GIZ/, Razvojni program Ujedinjenih nacija /UNDP/ i banjalučko preduzeće “Kaldera”, deset odsto grad Prijedor, a koordinator projekta je Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedora /PREDA-PD/.

Na prednjoj strani stabla nalazi se info-ekran sa informacijama o energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije, kao i o partnerima u projektu, a na zadnjoj otvor u kojem je jedna klasična utičnica za struju za punjenje laptopa, te šest izlaza za četiri različite vrste mobilnih telefona iz kojih su sada svi kablovi počupani, piše pomenuta agencija.

Upravo se čita:  Pravosnažna presuda za jezivi zločin u BiH: Polio je benzinom, pa zapalio pred kćerkom, osuđen je na 25 godina robije

(Bh-index)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Vijest koja će obradovati dijasporu: Nova linija sa Aerodroma Sarajevo

SAS, odnosno Scandinavian Airlines će ovog ljeta pokrenuti ograničenu sezonsku liniju između Kopenhagena i Sarajeva. Prevoznik će uvesti jednu sedmičnu...

Još vijesti za vas