Subota, 22 siječnja, 2022

Prvog dana nastave korona prodrla u jednu osnovnu školu

Autor:Blic.rs

Nemojte propustiti

SRBIJA – Za sada nije poznato iz kog razloga su roditelji testirali dijete dan prije polaska u školu, niti da li je ono imalo nekakve simptome bolesti, odnosno bilo kakvu sumnju na virus korona.

Već 1. septembra korona virus je ušao u jednu beogradsku osnovnu školu, a protiv roditelja đaka koga su zaraženog poslali u školu, Ministarstvo prosvjete podnijelo je prijavu Centru za socijalni rad zbog povrede bezbjednosti druge djece i nesavjesnog ponašanja.

Ovo je za “Blic” potvrdio ministar prosvete Mladen Šarčević, a slučaj se desio u Osnovnoj školi “Braća Jerković” u beogradskom naselju Železnik.

Učenik ide u treći razred, a majka ga je poslala u školu 1. septembra iako je čekala rezultate testa na Covid-19.

Naime, dijete je testirano 31. avgusta, a roditelji su ga, uprkos tome što još uvijek nisu znali da li je test negativan ili pozitivan na Covid, poslali među ostalu djecu u školu. Da je učenik zaražen koronom, majka je saznala popodne i o tome odmah obavijestila učiteljicu. Međutim, dijete je već provelo smjenu zajedno s ostalima iz grupe.

Reagovanje Ministarstva
Tim povodom novinari “Blica” su kontaktirali ministra prosvjete Mladena Šarčevića, koji kaže da je u cio slučaj upućen od početka.

– Čim smo saznali za slučaj, odmah smo preduzeli sve neophodne mjere zaštite. Prosto je nevjerovatno da je majka, inače zaposlena u zdravstvu, poslala dijete u školu. Nakon što je obavijestila sve nadležne da je test bio pozitivan na koronu, svi su se zapitali zbog čega ga je uopšte slala u školu. Srećom, sva djeca su nosila maske i riječ je o maloj grupi đaka – izjavio je za “Blic” ministar Šarčević.

On dodaje da je ta grupa učenika, sa kojom je zaraženi đak bio u kontaktu, prebačena na online nastavu. Učitelj također ne dolazi u školu.

Porodici, međutim, zbog neodgovornog ponašanja slijede sankcije.

Prijava protiv roditelja

– Ministarstvo prosvjete uputilo je prijavu protiv ove porodice Centru za socijalni rad zbog ozbiljne povrede bezbjednosti druge djece i nesavjesnog ponašanja – rekao je Šarčević.

Kako dodaje, možda je i dobro što se ovo desilo na samom početku školske godine, da služi za nauk svima da moraju da povedu računa.

– Pojedina Udruženja roditelja i Savjet roditelja vezan je za školsku instituciju i svi moraju da povedu maksimalno računa kako se ovakvi slučajevi ne bi više događali – naglasio je Šarčević.

Za sada nije poznato iz kog razloga su roditelji testirali dijete dan prije polaska u školu, niti da li je ono imalo nekakve simptome bolesti, odnosno bilo kakvu sumnju na virus korona.

Inače, majka je zaposlena u KBC “Dragiša Mišović”, koja je Covid bolnica.

Povodom slučaja zaraze već prvog školskog dana oglasila se i epidemiolog i član Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević, koja je istakla da je Institut za javno zdravlje “Batut” i tim epidemiologa napravio jasan plan postupanja u svim mogućim situacijama.

– Predviđene su sve situacije i direktni postupci. Da li je jedan slučaj u jednom odjeljenju ili dva slučaja koja su povezana, koliki je procenat odjeljenja zahvaćen – sve to je predviđeno i u zavisnosti od toga mjere mogu da budu različite – istakla je ona za “Blic”.

Prema njenim riječima, u nekim slučajevima može da dođe do pooštravanja svih preventivnih postupaka, recimo, na prvom mjestu da bude obavezno nošenje maske neprestano, ali i da cijelo odjeljenje ili čitava smjena idu u samoizolaciju.

Istakla je da su svi zavodi i instituti dobili preporuke i da će isti algoritam važiti za celu zemlju.

Kisić Tepavčević je za “Blic” još jednom naglasila da je izuteno važan apel svima da moraju da sarađuju na svim nivoima, te da su svi jedan tim – i roditelji i nastavnici i svi građani.

– Naglasili smo da svako dijete, ako ima bilo kakav simptom, mora ostati kod kuće dok se ne utvrdi da li je zaraženo koronom ili ne. Znamo da su roditelji prije slali djecu kad imaju blage simptome u školu, kada su bile u pitanju druge respiratorne infekcije, ali to ne smije biti slučaj sa korona virusom jer djeca, iako imaju blage simptome, mogu biti prenosioci – zaključuje Kisić-Tepavčević.

Ona napominje da je u konkretnom slučaju osnovne škole iz Železnika, Ministarstvo prosvjete odmah preduzelo najoštrije mjere budući da se ovo desilo na samom početku.

– Iako nije bilo zaražavanja u školi, ovaj slučaj svima treba da služi za nauk – podvlači članica Kriznog štaba.

Više s weba

Izdvajamo

Gdje ide novac? Zašto građani ne osjete rekordni rast prikupljenih poreza?

Da imamo jasno postavljene ciljeve, onda mi koristili instrument fiskalne politike i politike dohotka da provedemo prijedloge i ideje...

Možda vas zanima i ovo