Ponedjeljak, 26 srpnja, 2021

Prvostepene presude Karadžiću i Šešelju u tokom ove godine

Nemojte propustiti

Tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz jučer je Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija predstavio 23. Izvještaj Tužilaštva o napretku ostvarenom u ispunjavanju strategije okončanja rada MKSJ, koji se odnosi na period od 16. novembra 2014. do 15. maja 2015. godine.

On je Vijeće izvijestio o trenutnom statusu prvostepenih i drugostepenih postupaka pred MKSJ, saradnji Bosne i Hercegovine (BiH), Hrvatske i Srbije s Tužilaštvom i situaciji u vezi s krivičnim gonjenjem za ratne zločine pred nacionalnim sudovima.

Također, naglasio je potrebu da se intenziviraju napori na pronalaženju nestalih osoba u regionu i zaključio svoje obraćanje osvrnuvši se na predstojeću 20. godišnjicu genocida u Srebrenici.

Tužilac je obavijestio Vijeće sigurnosti da su trenutno u toku četiri prvostepena i tri žalbena postupka koji su preostali pred MKSJ. U vezi s predmetom Mladić, izjavio je da će “Tužilaštvo kasnije tokom ovog mjeseca nakratko ponovo otvoriti svoj dokazni postupak kako bi predočili nedavno otkrivene dokaze u vezi s masovnom grobnicom Tomašica”. Dokazi Tužilaštva bit će izvođeni tokom devet sati u sudnici.

Suđenje u predmetu Hadžić je privremeno prekinuto u oktobru 2014. zbog lošeg zdravstvenog stanja optuženog, a očekuje se da će prvostepene presude u predmetima Šešelj i Karadžić biti izrečene kasnije u toku ove godine. Preostala su još samo tri žalbena postupka: u predmetima Stanišić i Simatović, Stanišić i Župljanin i Prlić i drugi.

Govoreći o saradnji država, tužilac je izvijestio da države nastale na području bivše Jugoslavije nastavljaju saradnju s Tužilaštvom i blagovremeno odgovaraju na “naše zahtjeve za pomoć”.

U pogledu krivičnog gonjenja za ratne zločine na području bivše Jugoslavije, tužilac je pozdravio “značajne rezultate postignute tokom perioda na koji se odnosi izveštaj u regionalnoj saradnji na predmetima visokog značaja.” Međutim, napomenuo je da je “do sada na nacionalnom nivou došlo do krivičnog gonjenja samo u ograničenom broju preostalih predmeta” i da se “mora više uraditi i na najkompleksnijim predmetima najvišeg prioriteta”.

Tužilac je, prvenstveno u vezi sa Tužilaštvom BiH, podsjetio Vijeće da je i u prethodnim izvještajima napomenuo “potrebu za unapređenjem upravljanja i vođstva”. U predmetima koje je Tužilaštvo MKSJ proslijedilo Tužilaštvu BiH (predmeti II kategorije), ostvaren je samo “ograničen napredak”, iako je glavni tužilac BiH “prenio snažna uvjeravanja da će tužilačke odluke biti donesene u svim preostalim predmetima do kraja ove godine”.

Tužilac Brammertz je u pozitivnom svjetlu ukazao na uspješna krivična gonjenja za zločine u vezi sa genocidom u Srebrenici koja vode tužioci u BiH.

Iznio je uvjeravanja Vijeću sigurnosti da će Tužilaštvo MKSJ “i dalje direktno sarađivati s nacionalnim vlastima i podsticati preuzimanje pune nadležnosti nad procesom pozivanja na odgovornost, pritom im pomažući da unaprijede svoje metode i primijene znanje stečeno iz iskustava” .

Tužilac je obavijestio Vijeće da je za žrtve na svim stranama u sukobima potraga za nestalim osobama i dalje ključni prioritet. Naglasio je da je “i dalje previše porodica koje ne znaju sudbinu svojih najmilijih” te da se “može uraditi više”. Izvijestio je da je Tužilaštvo MKSJ uključeno u intenzivne napore kako bi se unaprijedila potraga za nestalim osobama u BiH.

Tužilac Brammertz je zaključio svoje obraćanje osvrnuvši se na predstojeću 20. godišnjicu genocida u Srebrenici u julu ove godine. Rekao je da će to “biti prilika da se sjetimo svih žrtava stradalih u sukobima na području bivše Jugoslavije i da pozdravimo to što preživjeli ulažu izuzetne napore na izgradnji mirnije budućnosti”.

Dodao je da će to “takođe biti prilika za međunarodnu zajednicu da obnovi svoju privrženost ostvarivanju pravde za zločine počinjene u prošlosti i sprečavanju njihovog ponavljanja”, saopćeno je iz MKSJ-a.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Nejra Latić-Hulusić razočarana: “Istjerali su me kao pseto na Panonskim jezerima zbog burkinija”

U svom postu ona je navela i da je prilikom ulaska u kompleks od osoba zaduženih na ulaznoj kapiji...

Možda vas zanima i ovo