Petak, 24 rujna, 2021

Prvu firmu otvorio sa 17 godina: Zlatan Bajrić među najuspješnijim poduzetnicima Švedske

Nemojte propustiti

Uspješna priča iz Švedske o proslavljenom devetnaestogodišnjem poduzetniku bosanskohercegovačkog porijekla Zlatanu Bajriću još je jedan dokaz koliki je potencijal bh. dijaspore koji je zasad potpuno neiskorišten.

Zlatan Bajrić
Zlatan Bajrić

Zlatan Bajrić je mladić porijeklom iz Brčkog, koji je u Švedsku došao s majkom i bratom ’97.-’98. godine putem organizacije UNHCR kao izbjeglica. U osnovnoj školi je imao najbolje ocjene, potom je primljen u najbolju gimnaziju u Švedskoj koju je završio odličnim rezultatima. Ima dvije stipendije za fakultet.

“Zbog loše ekonomske situacije u porodici radio sam od 14. godine. Bio sam raznosač novina, konobar, mehaničar, radio u pekari, pizzeriji…”, počinje svoju priču Bajrić, koji je sada jedan od najuspješnijih biznismena u Švedskoj.

Prvu firmu je otvorio sa 17 godina. Pravio je reklame i manje stranice na internetu te jelovnike restoranima.

Trenutno ima dvije firme – kuglanu/restoran/kafić Aros Fun House koja zapošljava devet radnika i marketing agenciju GoPlus u kojoj je zaposleno šestero ljudi.

“Moji klijenti u GoPlus su IKEA, ABB, Bombardier, ValboKem i tako dalje. Firma GoPlus je 100 posto moje vlasništvo, a kuglana 50 posto”, objašnjava Bajrić u razgovoru za Fenu.

Dobitnik je i prestižnih nagrada – 2011. je dobio nagradu “Swedens best service/product of the year”, zatim 2012. nagradu “Swedens best entrepreneur 2012”. Također, 2012. je dobio stipendiju od Andersa Walla, najuspešnijeg poduzetnika ikad u Švedskoj, a ove godine je proglašen kao 12. supertalent u Švedskoj.

“Dokazao sam da se može od ničega nešto napraviti. Kada sam došao s porodicom u Švedsku, nismo imali ništa, ali sam pokazao da se može uspjeti samo kada se to hoće”, naveo je Bajrić.

Kaže da je u Švedskoj poznat i kao veliki kritičar političara, švedske vlade, ali i Evropske unije. Kritike je uputio i na račun vlasti u BiH, koje, kako je ocijenio, ništa ne rade da bi iskoristili dijasporu na pozitivan način.

Dodaje da druge zemlje imaju programe, traže talente iz dijaspore i uključuju ih u projekte, što nije slučaj s BiH, ali i drugim zemljama bivše Jugoslavije.

Bajrić ističe da su njegove ambicije za budućnost velike. Želi svima pokazati da “ništa nije nemoguće”. Kaže da bi želio investirati u region Balkana, posebno u BiH.

“Jednog dana želim pokrenuti neki projekt u BiH, ali se prvo mora promijeniti odnos vlasti prema dijaspori i moraju se zakoni prilagoditi investorima iz drugih zemalja”, poručuje mladi Zlatan Bajrić.
(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Gorica Dodik: Žena funkcionera PDP-a danas je svojim đacima držala predavanje kako smo svi mi Bosanci

Gorica Dodik na Twitteru često komentira aktuelnu političku situaciju i napada one koji su "protiv" njenog oca. Kćerka Milorada Dodika,...

Možda vas zanima i ovo