Četvrtak, 7 srpnja, 2022

“Pukla tikva”? Emir Kusturica nije više savjetnik Milorada Dodika i uposlenik Predsjedništva BiH

Nemojte propustiti

“Protjerivanje” Kusturice iz Dodikovog kabineta u Predsjedništvu, ali i izbjegavanje davanja odgovora u vezi sa ovom temom, postavlja nekoliko pitanja, a prvo na listi je da li to znači da su medijski napisi o svađi njih dvojice zaista i istiniti.

Emir Kusturica više nije na platnom spisku Predsjedništva BiH, odnosno nije više savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, javlja Oslobođenje.

Naime, odnedavno je sa spiska Dodikovih savjetnika, koji se nalazi na službenoj stranici Predsjedništva BiH, izbrisano ime Emira Kusturice, iako je ranije bio “uredno” naveden kao član kabineta aktualnog predsjedavajućeg kolektivnog šefa države.

Pokušali smo u Dodikovom kabinetu saznati od kada i zašto Kusturica više nije među dodikovim savjetnicima, ali niko od onih koji su nam se javili na telefon, o tome nije želio govoriti. Ostali članovi kabineta, uključujući i Peru Simića, zvanično savjetnika za informisanje, niti su se javljali, niti su odgovarali na poruke.

“Protjerivanje” Kusturice iz Dodikovog kabineta u Predsjedništvu, ali i izbjegavanje davanja odgovra u vezi sa ovom temom, postavlja nekoliko pitanja, a prvo na listi je da li to znači da su medijski napisi o svađi njih dvojice zaista i istiniti, piše Oslobođenje.

Još u maju prošle godine Dodik i Kusturica su bili nerazdvojni drugari, pojavivši se zajedno i na paradi povodom Dana pobjede u Moskvi. Navodno je sukob izbio u vezi sa vlasništvom nad Kusturicinom “Andrićgradom”.

Vlada RS-a je u oktobru donijela odluku kojom postaje većinski vlasnik Kusturicinog “čeda” kod Višegrada. Kusturici je, tačnije njegovoj firmi “Lotika”, ostalo oko 21 posto vlasništva nad “Andrićgradom”.

Da li to znači da Kusta nije mogao oprostiti Dodiku što je ostao bez “Andrićgrada” ili je nešto drugo u pitanju, znaju njih dvojica.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Carinjenje bez papira od 1. augusta u BiH

Novi elektronski provozni sistem (NCTS) podrazumijeva obradu carinskih deklaracija bez papira. Početak primjene Zakona o carinskoj politici BiH, a samim...

Možda vas zanima i ovo