Subota, 27 studenoga, 2021

Puljić: Zaustaviti odlazak mladih iz BiH

Nemojte propustiti

Već niz godina redovito se organiziraju susreti županijskih ministara hrvatske nacionalnosti i ravnatelja osnovnih i srednjih škola u kojima se nastava odvija po hrvatskom nastavnom planu i programu s kardinalom Vinkom Puljićem.

Organizator je Katehetski ured Vrhbosanske nadbiskupije na čelu s predstojnikom don Tomislavom Mlakićem, a ovogodišnji susret je održan jučer u Etno selu u Vitezu, piše Večernji list BiH.

“Ocijenili smo da samo vjeronauk u školama nije dovoljan, nego je potrebno, nužno, uvezivanje sustava obrazovanja kako bi djeca i mladi stasali u duhu spoznaje vjere i drugih katoličkih i inače životnih vrednota. Stoga, organiziramo ovakva druženja kako bismo u što većoj mjeri uskladili naš rad i djelovanje i ne samo u vjerskom, nego i u cjelovitom odgoju mladih naraštaja”, kazao je kardinal Puljić, te prokomentirao i stalno rastući trend odlaska mladih. “Nažalost, stvorena je nezdrava klima koja se može ocijeniti čak i pomodarstvom. Ne odlaze samo oni koji zaista idu tražiti kruha, nego i oni koji traže kruh nad pogačom. U svemu tomu ima i tendencije, a riječ je o zapadnim zemljama koje imaju problem s natalitetom, s problemom nedostatka mlade i obrazovane radne snage i spremni su platiti više kako bi privukli naše mlade ljude. Privlače ih novcem, a za njih, za njihovo odrastanje i obrazovanje nisu dali ništa”, kazao je kardinal i dodatno objasnio: “Sa žaljenjem treba konstatirati kako kod naših ljudi ima i pomanjkanja svijesti pa oni, ono što su njihovi očevi i djedovi životima branili, sada napuštaju, ostavljaju. Istina je, odlaskom na Zapad imat će više novca, ali će izgubiti ono što imaju kod kuće – osjećaj “svoj na svome”, gubit će vremenom identitet…, što se, sigurno, novcem ne može nadoknaditi, zamijeniti.”

Kardinal Puljić ukazao je i na “nedovoljno činjenje” političkih dužnosnika da se taj problem dovede u razumne okvire. “Ne treba kriti, naši politički dužnosnici malo čine na tom planu. To nije problem samo kod hrvatskih dužnosnika, nego općenito u BiH. Oni bi morali ‘uvezano’ raditi na ovom problemu. Mora se raditi na stvaranju ozračja povjerenja, boljeg i sigurnijeg sutra, kojega još nema, pa se iščitavaju poruke: ‘Ovdje života nema.’ A ima ga, i te kako. Ne smijemo se prepustiti zovu novca, materijalno bogatijeg života.

Život nije samo materijalno blagostanje, život je i žrtva. I mi mlade moramo odgajati da budu spremni i na žrtvu, jer samo tako odgojeni i na žrtvu spremni mogu graditi bolju i sretniju budućnost”, zaključio je uzoriti Vinko kardinal Puljić, nadbiskup vrhbosanski.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Gorica Dodik poručila Drašku Stanivukoviću: Doći će snimak na red

"Termin rušenja 'Kajak terase' je subota u 15 sati. Naša misija je vratiti našim građanima i Banjoj Luci sve...

Možda vas zanima i ovo