Subota, 18 rujna, 2021

Put do Pule trajao čak 24 sata: Turisti preživjeli užas prvog dana ljetovanja u Hrvatskoj!

Nemojte propustiti

Iz kompanije su saopćili da im je veoma žao zbog neugodne situacije koju su putnici doživjeli na putovanju iz Beograda prema Puli u nedjelju u prijepodnevnim satima zbog kvara na autobusu.

Srbijanski putnici koji su preksinoć krenuli ka Puli prevoznikom FlixBus doživjeli su svojevrsnu noćnu moru na putu ka Hrvatskoj. Nakon što im se autobus pokvario poručeno im je da se “snađu sami” dok je druga grupa srbijanskih turista koja je planirala povratak tim autobusom bukvalno ostala na ulici, piše Alo.rs.

“Kćerka mi je sinoć u 21.45 iz Beograda krenula za Pulu FlixBusom da bi im se nedaleko od Rijeke, nešto iza 10 sati, usred nedođije na auto-putu (benzinske pumpe ni na vidiku) pokvario autobus. I čak bi se i sam kvar autobusa mogao nekako ‘progutati’ da putnici satima nisu mogli da dobiju informaciju šta i kako dalje. Te doći će zamjenski bus, te neće doći, te prijedlog vozača da putnici skupe 300 eura za prijevoz drugim vozilom do destinacije da bi im na kraju, oko 16 sati, bilo rečeno da se o svom trošku snađu za prijevoz do Rijeke gdje će ih čekati prevoz do Pule”, podijelila je novinarka Anne Marie Alves-Ćurčić na svom profilu na Facebooku.

Dodala je i da su putnicu doputovali u Pulu sa zakašnjenjem od 12 sati.

“Umjesto u planiranih 8.30 dijete mi je u Pulu stiglo nešto prije 20 sati. Dakle, sa skoro dvanaestodatnim zakašnjenjem i skoro pa 24 sata od polaska iz Beograda. Prvi dan ljetovanja propao. U međuvremenu saznah da su grupu putnika koja je večeras trebalo iz Rijeke da krene za Beograd ispalili nekoliko sati pred put bez davanja ikakvog alternativnog rješenja. Bukvalno su ljudi ostavljeni na ulici”, dodaje Alves-Ćurčić i naglašava da je neprofesionalnost tog prevoznika zaprešašćujuća.

Na njen post nadovezali su se i drugi putnici koji su također nezadovoljni uslugom pomenutog prevoznika.

Iz kompanije su saopćili da im je veoma žao zbog neugodne situacije koju su putnici doživjeli na putovanju iz Beograda prema Puli u nedjelju u prijepodnevnim satima zbog kvara na autobusu.

“U slučaju kvara autobusa postoje posebni protokoli kojima upravlja Odjeljenje korisničke službe i Odjeljenje kontrole saobraćaja, a koje se kontaktira odmah po događaju od strane vozača ili partnera koji saobraća na određenoj liniji. Kada je autobus nažalost stao u blizini grada Delnice u Hrvatskoj naša su Odjeljenja odmah obaviještena o situaciji i pokrenut je standardni protokol. FlixBus tim odmah reaguje i u trenutku daje sve od sebe kako bi putnicima omogućio alternativan dolazak u krajnju destinaciju. Pojedini protokol zavise od trenutne situacije i lokacije autobusa u trenutku kvara pa je za neke potrebno duža, a za neke kraća reakcija i rješenje”, navela je portparolka kompanije Petra Trojko.

Prema njenim riječima, u ovom slučaju, traži se lokacijski najbliži i najbrži način prevoza putnika u zamjenskom autobusu ili drugom prijevozu, kako bi se putnici što prije dovezli do krajnje destinacije.

“Nažalost, uslijed visoke turističke sezone, bilo je teško pronaći slobodan autobus koji bi brzo reagovao i odmah prevezao putnike. Dio putnika koji nije bio u mogućnosti da čeka FlixBus rješenje u vlastitoj je organizaciji nastavio putovanje dok je za preostale putnike osiguran taksi prijevoz do krajnjih destinacija”, navodi Trojko.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Još jedan mladić napušta Bosnu i Hercegovinu: Otac mi je ratovao umjesto da šverca kafu i maljutke

I Nahid Mujkanović se nada skoroj prilici, koju u Bosni i Hercegovini nije dobio. Bosnu i Hercegovinu je u prvoj...

Možda vas zanima i ovo