Nedjelja, 9 svibnja, 2021

Putarina ubjedljivo najskuplja u BiH, najjeftinija u Makedoniji i Srbiji

Nemojte propustiti

Najviše cijene za korištenje autoputeva u zemljama regije plaćaju vozači u Bosni i Hercegovini, dok su najjeftinije putarine u Makedoniji, pokazalo je istraživanje agencije Anadolija.

naplatne-kuceVlada Federacije Bosne i Hercegovine ponovo je povećala cijenu putarine za korištenje izgrađenog dijela autoputa kroz ovaj dio BiH u dužini od 45 kilometara, a negodovanje velikog broja vozača, korisnika autoputa, bio je povod za istraživanje agencije Anadolija o cijenama putarine u zemljama regije.

Jošanica – Kakanj 5,4 KM

Cijena naknade za korištenje najduže relacije autoputa u BiH Jošanica – Kakanj, u dužini od 45 kilometara, prema odluci Vlade FBiH iznosi od 5,4 konvertibilne marke (KM) (2,7 eura) za prvu, do 21,6 KM (10,80 eura) za četvrtu kategoriju vozila. Posmatrano prema cijeni putarine na dionici Kakanj – Jošanica, čija dužina iznosi 45 kilometara, putarine u BiH po kilometru, u prosjeku, za putnička vozila iznosi 0,12 KM, odnosno 0,061 euro, što je ubjedljivo najveća cijena u cijeloj regiji.

S druge strane, najjeftinija putarina je Makedoniji gdje ona iznosi 0,020 eura po kilometru. Tako vozači na dionici autoputa Skoplje-Petrovec u dužini od 25 kilometara plaćaju 30 makedonskih dinara, što je 0,49 eura.

Poslije Makedonije, najjeftinija putarina u regionu je u Srbiji gdje vozači plaćaju 0,035 eura po pređenom kilometru. Tako, primjerice, vozači u Srbiji za 450 kilometara korištenja autoputa od Subotice do Niša plaćaju 13,5 eura. Cijena putarine u Srbiji je među najjeftinijima u poređenju sa ostalim zemljama uže i šire regije i nije se mijenjala od 2008. godine.

Cijena putarine u BiH je tri puta skuplja nego putarina u Makedoniji, dok vozači u BiH plaćaju skoro dva puta skuplju putarinu od one koju plaćaju vozači u Srbiji.
Od ostalih zemalja u regionu, cijena putarine po kilometru u Hrvatskoj u prosjeku je 0,055 eura. Naprimjer, cijena putarine za 409 kilometara autoputa od Zagreba do Splita košta 21 euro.

Također, u mnogim zemljama Evrope korisnici autoputeva imaju mogućnost da po vrlo povoljnim cijenama, ako se ima u vidu visok životni standard tamošnjih građana, koriste autoputeve visokog kvaliteta.

Turska među jeftinijim

Tako vinjeta za godišnje korištenje autoputeva u Austriji košta 76,20 eura, a vinjeta za deset dana korištenje autoputa u toj zemlji košta svega 7,9 eura.

Također, sedmična vinjeta za korištenje autoputeva u Mađarskoj košta 6,5 eura, u Slovačkoj 7 eura i Bugarskoj 5 eura.

Cijena korištenja autoputeva u Turskoj je jedna od najnižih u Evropi. Tako, primjerice, putarina na dionici od Istanbula od Ankare dugoj 380,6 km košta 15 eura, odnosno 0,039 eura po kilometru.

Stručnjaci tvrde da se zbog vinjeta stvara privid jeftine putarine u pojedinim zemljama, pa su u Evropskoj uniji (EU) odlučili da se one ukinu 2015. godine.

(Oslobođenje.ba)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Susjedima je jasno: “Vučić stvara najmoćniju vojnu silu u regionu”

Hrvatski mediji pišu da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić stvara najmoćniju vojnu silu u regionu. "U posljednje se vrijeme sve češće,...

Možda vas zanima i ovo