Subota, 16 listopada, 2021

Putin: Bio sam spreman staviti nuklearno oružje na raspolaganje

Nemojte propustiti

putin-ljut

Ruski predsjednik Vladimir Putin ocijenio je u emisiji prikazanoj u nedjelju da je slanjem ruskih vojnika na Krim spriječeno “krvoproliće” na referendumu u martu 2014., nakon kojega je taj ukrajinski poluotok pripojen Rusiji.

“Morali smo donijeti nužne mjere kako bismo bili sigurni da stanovnici Krima mogu slobodno iskazati svoju volju” prije godinu dana, nakon dolaska na vlast proeuropskih snaga u Ukrajini, rekao je Putin a prenijela je u pisanom obliku državna televizija Rosija uoči prikazivanja dokumentarca u nedjelju navečer u Moskvi.

“Morali smo ojačati našu vojnu nazočnost na Krimu kako bismo zahvaljujući brojnosti naših vojnika stvorili uvjete za organiziranje referenduma bez krvoprolića”, rekao je Putin.

Dokumentarni film “Krim. Povratak u domovinu” prikazan je u nedjelju na ruskom krajnjem istoku a moskovskim gledateljima predstavljen je u 20.00 sati po srednjoeuropskome vremenu.

Rusija je na Krim poslala hiljade pripadnika specijalnih snaga i obavještajaca radi “osiguranja ruskih vojnih objekata” na tom poluotoku, nakon svrgavanja proruskog ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča 22. februara 2014., kazao je Putin.

No dodao je da broj ruskih vojnika na tom poluotoku nije premašio “20.000 ljudi odobrenih” na temelju ugovora s Ukrajinom o ruskoj pomorskoj bazi Sevastopolju, matičnoj luci Ruske crnomorske flote na Krimu.

Predsjednik Putin je priznao da je Rusija “prilično odlučno djelovala” na Krimu. No “siguran sam da bi događaji na Krimu, da to nismo bili učinili, tekli po scenariju kakav danas gledamo u Donbasu”, rudarskom bazenu na istoku Ukrajine, gdje je u oružanom sukobu Kijeva i proruskih separatista poginulo gotovo 6000 u jedanaest mjeseci, opetovao je Putin.

Na temu nuklearnog oružja Putin je u dokumentarcu rekao kako je bio spreman staviti na raspolaganje zbog situacije na Krimu. ‘Krim je historijski naš teritorij. Tamo živi ruski narod. Živjeli su u opasnosti. Nismo ih mogli napustiti’, rekao je Putin.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vasković “masakrirao” Dodika: Gori si od svake pandemije, najveće si prokletstvo srpskog naroda u posljednjih 100 godina

- Ti si najveći neprijatelj Srba; Neprijatelj No 1! Gori od svakog srpskog neprijatelja u zadnjih 100 godina. Ti...

Možda vas zanima i ovo