Srijeda, 31 svibnja, 2023

Putin cilja sljedeću državu? Izjave ruskog komandanta naslućuju crni scenario prema kojem bi se invazija mogla nastaviti prema Zapadu?

Nemojte propustiti

Seddon ističe kako se na osnovu riječi ruskog komandanta može zaključiti da Rusi spremaju napad na Odesu

Dopisnik Financial Timesa iz Moskve, Max Seddon, prenio je danas navodno izgovorene riječi višeg ruskog komandanta Rustama Minekajeva, na osnovu kojih se može zaključiti kako Rusija ima veće i šire ciljeve invazije nego što se to do sada mislilo.

Upravo se čita:  Njemačka u recesiji, građani manje troše na odjeću, hranu, piće

Minekajev je, prema Seddonovim riječima, izjavio kako je jedan od ciljeva ruske vojske “uspostavljanje potpune kontrole nad Donbasom i južnom Ukrajinom”.

Ako bi Rusi uspjeli doći do tog cilja, onda bi se prema riječima ruskog komandanta mogao “uspostaviti kopneni koridor prema Krimu”.

Minekajev kaže da bi kontrola nad južnim dijelom Ukrajine “otvorila još jedan put prema Transnistriji”. Dodao je kako i u toj paradržavi “postoje slučajevi opresije nad populacijom koja govori ruski”. Transinistrija je, inače, samoproglašena proruska republika u Moldaviji.

Upravo se čita:  Šef Wagnera iznio šokantne tvrdnje: Ukrajina ima jednu od najjačih vojski na svijetu

Seddon ističe kako se na osnovu riječi ruskog komandanta može zaključiti da Rusi spremaju napad na Odesu, s ozbirom da je Transnistrija geografski smještena vrlo blizu ovog ukrajinskog lučkog grada.

Pročitajte još

Izdvajamo

Ko su uhapšene Ajša Ramić i Naida Mehanović?

Kako „Avaz“ saznaje Ajša Ramić i Naida Mehanović bile su u vrlo bliskim odnosima. Naida Mehanović uhapšena je danas u...

Možda vas zanima i ovo