Ponedjeljak, 5 prosinca, 2022

Putin donio novi zakon: Onima koji odbiju mobilizaciju prijeti 10 godina zatvora

Autor:Hina

Nemojte propustiti

Naredba o mobilizaciji, koja se prema vlastima odnosi na 300.000 ljudi, izazvala je zabrinutost mnogih Rusa, a neki su odlučili napustiti zemlju.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je izmjene zakona koji predviđaju do deset godina zatvora za vojnike koji izbjegnu mobilizaciju, dezertiraju, predaju se ili odbiju boriti.

Te izmjene krivičnog zakona predviđaju kazne do deset godina zatvora za vojnike koji dezertiraju, ne odazovu se na mobilizaciju, neovlašteno se predaju neprijatelju ili se odbiju boriti. Djela pljačke također su kažnjiva kaznom do 15 godina zatvora.

Te zakonske promjene uslijedile su nakon što je Rusija ove sedmice proglasila djelomičnu mobilizaciju rezervista za borbu u Ukrajini, gdje su ruske snage pretrpjele neuspjeh posljednjih sedmica.

Naredba o mobilizaciji, koja se prema vlastima odnosi na 300.000 ljudi, izazvala je zabrinutost mnogih Rusa, a neki su odlučili napustiti zemlju.

Dok Moskva svim sredstvima nastoji regrutirati više muškaraca za odlazak na ratišta u Ukrajini, Putin je danas potpisao zakon koji olakšava pristup ruskom državljanstvu za strance koji se prijavljuju u vojsku.

Prema tom zakonu, stranci koji se pridruže vojsci na razdoblje od najmanje godinu dana moći će podnijeti zahtjev za državljanstvo a da pritom ne moraju imati pet godina boravka na ruskom teritoriju, što je inače potrebno. Čini se da je ova mjera prvenstveno usmjerena na migrante iz bivših sovjetskih republika srednje Azije.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Bosna i Hercegovina bi do 2026. godine mogla dobiti svoj peti aerodrom

Bosna i Hercegovina trenutno ima četiri međunarodne komercijalne zračne luke – Sarajevo, Tuzla, Banja Luka i Mostar. Razvoj Aerodroma Bihać...

Možda vas zanima i ovo