Ponedjeljak, 27 ožujka, 2023

Putin donio novu odluku: Građanima Rusije zabranjeno iznošenje više od 10.000 dolara

Autor:Agencije

Nemojte propustiti

Od 2. marta, zabranjuje se izvoz deviza iz Ruske Federacije u stranoj valuti u iznosu većem od 10.000 dolara

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin donio je danas novi ukaz kojim se nastoji osigurati finansijska stabilnost države zbog sankcija koje su uvele zapadne države.

Putin je potpisao dokument “O dodatnim privremenim mjerama ekonomske prirode za osiguranje finansijske stabilnosti Ruske Federacije”, a mjere su kako se navodi usmjerene na odbranu nacionalnih interesa Rusije.

Jedna od mjera koja se uvodi tiče se posebne procedure za transakcije vrijednosnim papirima, nekretninama i kreditima za strana lica.

“Ograničenja su postavljena za strane osobe povezane s državama koje vrše neprijateljske radnje protiv Ruske Federacije i njenih građana. Nove mjere se odnose na transakcije i operacije kojima se takvim stranim licima obezbjeđuju krediti i zajmovi u rubljama, kao i na transakcije koje podrazumijevaju ‘nastanak vlasništva nad vrijednosnim papirima i nekretninama'”, navodi novinska agencija TASS.

Ipak, jedna od najvažnijih mjera koja se tiče osiguranja stabilnosti ekonomije odnosi se na zabranu “izvoza gotovine” iz Ruske Federacije.

“Od 2. marta, zabranjuje se izvoz deviza iz Ruske Federacije u stranoj valuti u iznosu većem od 10.000 dolara koji se obračunava po zvaničnom kursu Centralne banke Rusije”, navodi se u dokumentu koji je potpisao Vladimir Putin.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Loša partija u Bratislavi: Zmajevi poraženi od Slovačke

Reprezentacija Slovačke večeras je savladala Bosnu i Hercegovinu u susretu drugog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Može se reći...

Možda vas zanima i ovo