Utorak, 5 prosinca, 2023

Putin održao govor koji je čekao cijeli svijet: Evo šta je poručio predsjednik Rusije

Autor:N1

Preporučeno

Iako je cijeli svijet očekivao danas da će Putin i zvanično objaviti rat Ukrajini i izvršiti opću mobilizaciju, to se nije desilo.

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin, održao je dugoočekivani govor za Dan pobjede u Moskvi u jeku agreseije njegove zemlje na Ukrajinu.

Tradionalnu vojnu paradu na Crvenom trgu obilježilo je deset hiljada vojnika i oklopnih vozila. Predsjednik Rusije Putin održao je govor.

“Naša dužnost je čuvati uspomenu na one zbog kojih smo pobjednici i ne ponoviti globalni rat. U prethodnim godinama pokušavali smo održavati mirovne dogovore, ali nisu nas htjeli slušati. Imali su potpuno drugi plan, sad to vidimo. NATO aktivno ide prema našem teritoriju, to je apsolutno neprihvatljivo. NATO radi s ukrajinskim nacistima, Ukrajina dobiva najmodernije oružje. Odluka o specijalnoj vojnoj operaciji je bila jedina ispravna“, Rekao je Putin.

Upravo se čita:  Elektroprivreda BiH neće produžiti ugovor sa BHRT-om o naplati RTV takse?

“Uvaženi građani Rusije, veterani, vojnici, mornari, nadzornici i vezisti, drugovi časnici i admirali, čestitam Dan pobjede. Sa ovakvim patriotizmom sa istim osjećajima smo se tukli sa neprijatlejima. Tako i ovih dana, vi se boritie za naše ljude u Donbasu.”

“U Rusiji ne postoji obitelj koja nije nastradala u Drugom svjetskom ratu. Danas ti heroji i njihovi potomci nose slike svojih stradalih. Ponosimo se time što smo njihovi nasljednici. Čuvamo pamćenje na one koji su uništili nacizam. Bez obzira na nesuglasice u međunarodnim odnosima mi garantujemo sigurnost.”

Upravo se čita:  Loši putevi uzimaju ljudske živote, gdje završavaju milioni maraka za održavanje?

Prizivali smo Zapad na kompromis ali nas nisu željeli čuti jer imaju planove da krvnički unište Donbas i da izvrše invaziju na našu zemlju, kazao je Putin.

“Stvarala se egiztencijalna prijetnja. Jedino iznuđeno rješenje je bilo da branimo suverenost. SAD nakon raspada SSSR su govorilo o svojoj isključivosti i ponižavali su cijeli svijet. Mi smo drugačija zemlja, imamo drugi karakter, nećemo se odreći ljubavi prema zemlji i svim kulturama. Te tisućljetne vrijednosti su odlučili isključiti. Raste rusofobija, negiranje hrabrosti onih koji su poginuli. Ponosimo se vašim podvigom, to želim da znate, ponosimo se vašom ulogom i ponosimo se svim savezničkim vojskama i partizanima koji su uništili fašizam i nacizam. Danas vojnici zajedno sa ruskom vojskom iz Donbasa idu u rat i polažu živote za Rusiji. Svima se obraćam na Donbasu, ratujete za našu domovinu, za budućnost, kako na svijetu ne bilo krvnika i nacista”, rekao je Putin.

Upravo se čita:  Evropska komisija objavila kartu na kojoj se BiH “crveni”: “Ovo je oštro upozorenje”

“Klanjamo se žrtvama i slavimo i stanovnike Donbasa i svima koji su poginuli u barbarskim napadima neonacista.”

“Danas štitite ono za šta su ratovali djedovi i za nas, njihovih nasljednika, to je vrijednost. Šitimo neovisnost Rusije. Živjela Rusija!, završio je govor Putin.

Iako je cijeli svijet očekivao danas da će Putin i zvanično objaviti rat Ukrajini i izvršiti opću mobilizaciju, to se nije desilo.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

U Briselu održan 2. politički forum na visokoj razini između EU i Bosne i Hercegovine

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto zajedno s domaćinom, europskim povjerenikom za susjedstvo i proširenje Olivérom Várhelyiem, supredsjedavala je...

Možda vas zanima i ovo