Ponedjeljak, 27 ožujka, 2023

Putin planira uvesti vanredno stanje u Rusiji?

Nemojte propustiti

I britanski The Guardian je pisao da bi Vijeće Ruske Federacije u petak trebalo održati neplanirani sastanak te da se spekuliše da bi moglo biti uvedeno vanredno stanje u zemlji.

Vladimir Putin, ruski predsjednik u petak bi mogao uvesti vanredno stanje na teritoriji Rusije, saopćili su kasno večeras ukrajinski zvaničnici.

Sekretar Vijeća za nacionalnu sigurnost i odbranu Ukrajine Aleksej Danilov, potvrdio je ranije izvještaje da Rusija od 4. marta namjerava uvesti vanredno stanje u cijeloj zemlji.

Ukrajinski medij je naglasio da je zvanično saopćenje došlo nakon obraćanja Danilova na ukrajinskoj televiziji.

“To su podaci kojima raspolažu naši obavještajci. Rusija zaista planira da uvede vanredno stanje od petka. Volio bih da vidim kako će ljudi u Moskvi ili Sankt Peterburgu reagovati na ovo, tamo ima mnogo inteligencije i razumiju jako dobro šta se dešava. To će značiti da Putin, ako mu zafali topovskog mesa, može da mobiliše djecu u vojsku i da ih rasporedi ovdje, u našu mašinu za mljevenje mesa. Ne razumijem zašto radi ovo”, naglasio je Danilov.

Naglasio je i to da mnogi ruski zvaničnici ne razumiju šta se nalazi u Putinovoj glavi.

“Granatiranje naših mirnih gradova, granatiranje Harkova, historijskih područja, ubijanje djece – šta uopće mislite da želite postići ovim što radite?”, upitao je Danilov.

I britanski The Guardian je pisao da bi Vijeće Ruske Federacije u petak trebalo održati neplanirani sastanak te da se spekuliše da bi moglo biti uvedeno vanredno stanje u zemlji.

Pojašnjeno je da bi uvođenje vanrednog stanja dalo vlastima široka ovlaštenja poput ograničavanje slobode kretanja i slobode govora.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Loša partija u Bratislavi: Zmajevi poraženi od Slovačke

Reprezentacija Slovačke večeras je savladala Bosnu i Hercegovinu u susretu drugog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Može se reći...

Možda vas zanima i ovo