Ponedjeljak, 26 veljače, 2024

Putin potpisao ukaz kojim se “neprijateljskim zemljama” dozvoljava da dugove za isporuke gasa plate u stranoj valuti

Preporučeno

Novinska agencija RIA prenosi da će Gasprombank otvoriti odvojene račune za stranu valutu i rublje za transakcije sa stranim klijentima.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je ukaz kojima se “neprijateljskim zemljama” dozvoljava da dugove za isporuke ruskog gasa plate u stranoj valuti.

To predstavlja dopunu ukaza iz marta ove godine prema kojem te zemlje ubuduće gas treba da plaćaju u rubljama.

Upravo se čita:  Umro Jacob Rothschild, član jedne od najmoćnijih svjetskih porodica

Novinska agencija RIA prenosi da će Gasprombank otvoriti odvojene račune za stranu valutu i rublje za transakcije sa stranim klijentima.

Kupac će moći da prenese sredstva na prvi račun u valuti navedenoj u ugovoru za isporuku goriva, banka će ga prodati na Moskovskoj berzi za rublje, potom će uplatiti rublje na račun kupca gasa, nakon čega će kupac moći da plati Gaspromu.

Upravo se čita:  Srbin mesaru pretvorio u mljekaru: “Kajmakom ubio 5 osoba, a 6 će imati doživotne posljedice uključujući bebu”

Rojters podsjeća da je ruski predsjednik u martu potpisao ukaz koji primorava kupce iz Evrope da otvore bankovne račune u rubljama kod Gasprombanke i plaćaju u ruskoj valuti ako žele da nastave da dobijaju ruski gas, a zemljama koje su odbile te uslove, poput Poljske i Finske, obustavljena je isporuka goriva, prenosi b92.

Moglo bi vas zanimati

Izdvajamo

Izdvajamo

Dobre vijesti za bh. dijasporu koja živi u ovoj europskoj državi: Usvojen važan sporazum o vozačkim dozvolama između Bosne i Hercegovine i Italije

Danas je, nakon 12 godina neuspješnih pokušaja usaglašavanja, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog ministra komunikacija i prometa...

Još vijesti za vas