Petak, 29 rujna, 2023

Putin spreman na pregovore oko izvoza ukrajinskog žita, ali uz jedan uslov

Autor:Hina

Preporučeno

Ukrajina i zapadne zemlje optužile su Rusiju da je prehrambenu krizu, potaknutu njenom invazijom na Ukrajinu, upotrijebila kao oružje, zbog čega su znatno porasle cijene žitarica, jestivog ulja, goriva i gnojiva.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u subotu je u telefonskom razgovoru rekao francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu i njemačkom kancelaru Olafu Scholzu da je Rusija spremna razgovarati o načinima koji bi Ukrajini omogućili nastavak isporuke žita iz crnomorskih luka, objavio je Kremlj.

Upravo se čita:  Jedva punoljetni mladić iz BiH pretučen u Njemačkoj

Rusija i Ukrajina proizvode gotovo trećinu globalnih zaliha pšenice. Istovremeno je Rusija ključan svjetski izvoznik gnojiva, a Ukrajina glavni izvoznik kukuruza i suncokretovog ulja.

“Rusija je spremna pomoći u pronalasku opcija za nastavak nesmetanog izvoza žitarica, uključujući i izvoz ukrajinskog žita iz crnomorskih luka”, objavio je Kremlj.

U saopćenju stoji i da je Putin kazao francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu i njemačkom kancelaru Olafu Scholzu da je Rusija spremna povećati izvoz gnojiva i poljoprivrednih proizvoda, ako joj se ukinu sankcije.

Upravo se čita:  Počeo rat Armenije i Azerbejdžana u Nagorno – Karabahu

Taj je zahtjev postavio u razgovorima koje je posljednjih dana vodio s italijanskim i austrijskim čelnicima.

Ukrajina i zapadne zemlje optužile su Rusiju da je prehrambenu krizu, potaknutu njenom invazijom na Ukrajinu, upotrijebila kao oružje, zbog čega su znatno porasle cijene žitarica, jestivog ulja, goriva i gnojiva.

Službena Moskva je za takvo stanje okrivila zapadne sankcije uvedene protiv Rusije, kao i postavljanje mina u ukrajinskim lukama.

Upravo se čita:  Autobus sa turistima iz Bosne i Hercegovine stao na odmaralište, sedam osoba izgubilo svijest: Šta se događalo na jugu Francuske?

Kremlj je objavio da je Putin izjavio kako je Rusija spremna za nastavak pregovora s Ukrajinom.

“Posebna pažnja posvećena je statusu pregovora, koji su zamrznuti zbog Kijeva. Predsjednik Vladimir Putin potvrdio je otvorenost ruske strane za nastavak dijaloga”, stoji u saopćenju.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Izetbegović jedini kandidat za predsjednika SDA, Mehmedović najavljuje: Znak da je Bakir konačno oteo stranku od članstva

Nakon što je Stranka demokratske akcije (SDA) odbila kandidaturu Šemsudina Mehmedovića za predsjednika, on se oglasio putem saopćenja koje...

Možda vas zanima i ovo