Petak, 30 rujna, 2022

Putin: Svijetu prijeti velika katastrofa

Nemojte propustiti

Putin je izjavio danas da će Rusija prekinuti isporuke gasa i nafte ako se uvedu ograničenja na cijene ruskih energenat

Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je govor na Istočnom ekonomskom forumu, koji se održava u Vladivostoku. Putin je govorio o zapadnim sankcijama Rusiji, izvozu ukrajinskog žita i, kako tvrdi, samodostatnosti Rusije.

“Nemoguće je izolirati Rusiju, samo pogledajte kartu svijeta. Rusija je vjerojatno jedina zemlja na svijetu koja može sama sebe u potpunosti opskrbiti prirodnim resursima”, rekao je Putin pa se osvrnuo na globalnu prehrambenu krizu.

“Zbog politike zapadnih zemalja prehrambena kriza se povećava. To bi moglo dovesti do humanitarne katastrofe bez presedana”, rekao je ruski predsjednik pa dodao da je za globalni porast cijena hrane odgovoran Zapad, koji kupuje zalihe hrane i tako “provocira” rast cijena.

“To bi se moglo pretvoriti u tragediju za najsiromašnije zemlje”, rekao je Putin dodavši kako su “sankcije Rusiji prijetnja cijelom svijetu”

“Rusija se uspješno nosi s finansijskom, tehnološkom i ekonomskom agresijom Zapada”, rekao je Putin te naveo da razmišlja o ograničavanju izvoza žitarica iz Ukrajine, dodavši da će o tome razgovarati s turskim predsjednikom Erdoganom.

“Rusija nije započela sukob u Ukrajini, nego ga pokušava okončati. Sukobi u Ukrajini traju od 2014. godine”, rekao je Putin.

“Zbog specijalne operacije u Ukrajini Rusija nije izgubila ništa i neće izgubiti ništa, nego je ojačala svoj suverenitet”, rekao je ruski predsjednik.

“U Rusiji i svijetu zbog specijalne operacije u Ukrajini dolazi do određene polarizacije, ali to je samo korisno jer će sve nepotrebno biti odbačeno”, rekao je Putin.

Putin je izjavio danas da će Rusija prekinuti isporuke gasa i nafte ako se uvedu ograničenja na cijene ruskih energenata, prenosi AFP.

Takvo ograničenje cijena predložila je grupa G7, koja okuplja ekonomski najmoćnije zemlje svijeta.

Ruski predsjednik, koji je danas održao govor na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku, odbio je tvrdnje da Rusija koristi energiju kao oružje.

– Kažu da Rusija koristi energiju kao oružje. To su gluposti! Koje oružje koristimo? Isporučujemo onoliko koliko traže, u skladu sa zahtjevima – rekao je Putin.

Ministri finansija vodećih svjetskih ekonomija (G7) nedavno su objavili da žele ograničiti cijenu ruske nafte kako bi spriječili Moskvu da izvlači profit iz učinaka rata u Ukrajini.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Jasmila Žbanić: Zašto neću glasati za Željka Komšića

- Ovaj put neću glasati za Komšića jer mislim da njegov izbor ne bi donio bilo šta dobro BIH...

Možda vas zanima i ovo