Subota, 10 lipnja, 2023

Putinov najodaniji saradnik priznao: “Invazija ne ide po planu, ali…”

Autor:Agencije

Nemojte propustiti

Službena Moskva po prvi put je javno priznala da ‘specijalna vojna operacija’, kako službeno nazivaju invaziju na Ukrajinu, ne ide kako su planirali.

“Htio bih reći da ne ide sve brzo kako bismo željeli, ali samo iz razloga što se nacisti kriju iza leđa civila, starih ljudi, žena, djece, organiziraju borbene položaje u vrtićima, školama, kao i stambenim zgradama. Međutim, korak po korak idemo prema postavljenom cilju i pobijedit ćemo”, izjavio je u nedjelju Viktor Zolotov, glavni komandant Nacionalne garde Rusije, nekadašnji tjelohranitelj ruskog predsjednika Vladimira Putina i jedan od njegovih najlojalnijih saradnika.

Upravo se čita:  Slučaj u Austriji: Bosanac pokušao izbjeći kaznu tvrdeći da je žrtva krupnija od njega

On je istakao da pripadnici Nacionalne garde, zajedno s ruskim Oružanim snagama, ‘korak po korak’ izvršavaju postavljene zadaće tokom ‘specijalne operacije’ u Ukrajini i da ‘idu prema cilju’.

U međuvremenu, u nedjelju se oglasio i jedan od članova ruskog pregovaračkog tima, koji je bio na tri dosadašnja sastanka s ukrajinskom stranom u Bjelorusiji.

Leonid Slucki je, komentirajući tok pregovora, koji su nakon tri runde fizičkih susreta nastavljeni u nepoznatom broju rundi videosastanaka, izjavio da se ‘prema njegovim očekivanjima napredak u pregovorima može razviti u zajednički stav obiju delegacija, u dokumente spremne za potpisivanje’.

Upravo se čita:  Stiže El Nino: Mnogim zemljama prijeti suša. Evo što čeka Europu

“Uporedimo li pozicije Rusije i Ukrajine na pregovorima na samom početku i danas, vidi se značajan napredak”, izjavio je Slucki ne iznoseći nikakve konkretne detalje o suštini pregovora.

Ukrajinski pregovarač Mihailo Podoljak slaže se da su pregovori postali ‘konstruktivniji’.

“U principu nećemo odstupiti ni od jedne naše pozicije. Rusija to razumije. Rusija već počinje zvučati konstruktivno. Mislim da ćemo neke rezultate postići doslovce u danima koji su pred nama”, izjavio je u nedjelju Podoljak.

Pročitajte još

Izdvajamo

Nizozemska: EUFOR u slučaju secesije spreman da interveniše u BiH

"Komanda EUFOR-a situaciju u BiH trenutno ocjenjuje relativnom stabilnom, a situacija u RS i antagonistički stav predsjednika Dodika zabrinjavaju",...

Možda vas zanima i ovo