Srijeda, 20 listopada, 2021

Putnici razvrstavani na Šveđane i one sa “stranim izgledom”

Nemojte propustiti

Autobuska kompanija iz Švedske podijelila je putnike po nacionalnosti tako što je odredila vozila namijenjena za Šveđane i vozila namijenjena za ljude sa “stranim izgledom”.

130324061Lokalni mediji objavili su da su putnici koji su sredinom sedmice željeli da putuju iz mjesta Eckerölinjen u Ålland razvrstani u autobuse namijenjene za “Šveđane” i one sa “stranim izgledom”.

Jedan od putnika sa “nešvedskim izgledom” Samer Chatila, koji je putovao sa bratom i prijateljem, prošao je kroz veoma neprijatno iskustvo.

“Kada smo brat, prijatelj i ja krenuli sa autobuskog terminala shvatili smo da smo u autobusu u kojem svi izgledaju kao da nisu rođeni u Švedskoj. Pogledali smo kroz prozor i vidjeli da su u autobusu na istoj liniji sami Šveđani”, rekao je Chatila, koji je rođen u Švedskoj i trenutno studira u Ålandu.

On je istakao da je vozač stajao na ulazu i određivao ko ide u koji autobus, nakon čega ih je pratio da bi se uvjerio da su ušli u odgovarajuće vozilo.

Pošto je slučaj dospio u javnost, direktor kompanije Tomas Karlsson je objavio saopštenje u kojem je potvrdio incident i da je odmah naredio da odgovorni vozač bude otpušten.

Karlsson je naveo da je incident izazvao jedan vozač i da je ta vrsta segregacije sušta suprotnost od politike njegove kompanije, te da će biti organizovan kurs za vozače o ovom pitanju.

(Srna)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sine, pazi šta sanjaš! Svetlana Cenić objasnila Dodiku šta sve piše u “izvornom Dejtonu”

Izvorni Dejton? Kako ga nazivaju. Pa, sine, pazi šta sanjaš. Da krenem redom samo nekoliko stvari - piše Cenić Nadležnost...

Možda vas zanima i ovo