Subota, 2 srpnja, 2022

Putnici u BiH nemaju sreće: Kupiš kartu, a ne odeš nigdje. Vozač Centrotransa ‘probrao’ strance

Nemojte propustiti

Na pitanje lokalnog portala o obeštećenju putnika ostavljenih da čekaju iako su uredno izvršili online kupovinu karata, nisu dobili odgovor.

Nekoliko putnika u Mostaru s uredno kupljenim online kartama za autobusku liniju do Splita ostali su bez svog prijevoza jer je prodano više karata od dostupnih mjesta u Centrotransovom autobusu koji saobraća na relaciji Sarajevo-Split.

Kako su rekli putnici, prenosi bljesak.info, iako je bilo mjesta u autobusu, vozač ih nije htio primiti, a kako tvrde, ”probrao” je strance te ih pustio u autobus.

Uprkos tome što su vidjeli da je u autobusu ostalo praznih mjesta, ostali su bez prijevoza. Kako je pojašnjeno iz Centrotransa, dogodilo se to da nisu usklađene online platforme, kojih ima više, s podacima koje je imao vozač na spomenutoj liniji te da je četiri mjesta morao ostaviti zbog rezervacija u Čapljini.

Kažu kako, u Mostaru ostalo je pet putnika te da mogu sačekati sljedeći autobus koji vozi za Split. Na pitanje ovog lokalnog portala o obeštećenju putnika ostavljenih da čekaju iako su uredno izvršili online kupovinu karata, nisu dobili odgovor.

Nažalost, prijevoz putnika često prate ovakve neugodne situacije, a najčešće se putnici žale na prijevoz vozom u kojem se, uprkos kupljenim kartama i rezervacijama, mora stajati ili sjediti na podu jer se proda više karata nego što voz prima putnika.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Selma i Mahir sa tri kćerke pokrenuli biznis: Želimo biti sretni “svoji na svome”

Merima Hodžić, najstarija kćerka Hodžića, smatra kako je ovo prilika da svojim vršnjacima pošalje poruku da se radom i...

Možda vas zanima i ovo