Utorak, 31 siječnja, 2023

Putovali iz BiH prema Hrvatskoj: Dvojici putnika 2.100 eura kazne zbog motanih cigareta

Nemojte propustiti

Kažu da nisu bili upoznati sa strogim pravilnikom i nisu prijavili da sa sobom imaju više od dvije kutije cigareta koliko je dozvoljeno.

Posljednjih sedmica smo više puta ponovili kako građani prilikom prelaska granice plaćaju velike kazne zbog toga što su sa sobom ponijeli neke stvari koje prema zakonu Europske Unije ne smiju imati prilikom prelaska granice.

Jedan takav slučaj dolazi nam s Graničnog prijelaza Ličko Petrovo Selo gdje je jučer dvoje putnika putovalo iz Bosne i Hercegovine prema Hrvatskoj i platili su veću novčanu kaznu zbog motanih cigareta.

Naime, putnici kako kažu da bi uštedili ponijeli su motanih cigareta i nisu bili upoznati sa strogim pravilnikom i nisu prijavili da sa sobom imaju više od dvije kutije cigareta koliko je dozvoljeno.

Carinik je kod oba putnika pronašao motanih cigareta, jedan je imao 500 komada cigareta i kažnjen s 1.200 eura a drugi 380 komada motanih cigareta i napisan je prekršajni nalog u visini od 900 plus troškovi postupka koji su 15 eura po osobi, a cigarete su oduzete.

– Uredu, pogriješio sam, platit ću ali kako može biti tolika kazna za cca kilu duhana koji vrijedi samo 20 ili 30 KM – navodi kažnjeni putnik?!

Interesantno za vas

Izdvajamo

Ko preživi, pričat će: Kajmak na pijaci košta više od 19 KM, a kilogram luka je oko devet maraka

Građani poručuju da su zelene pijace postala jako skupa mjesta kupovine, sa daleko većim cijenama nego u marketima. Na zelenim...

Možda vas zanima i ovo