Subota, 1 travnja, 2023

Putujete prema Šengenu pa se pitate šta možete voziti preko granice?

Nemojte propustiti

Zanima vas koliko cigareta smijete unijeti u Hrvatsku iz zemalja koje nisu članice Schengena? Koliko mesa, kobasica, parfema ili žestokih pića?

Ulaskom u schengenski prostor Hrvatska je podigla rampe na granicama sa Slovenijom, Mađarskom i Italijom, dok su na graničnim prijelazima sa Bosnom i Hercegovinom, Srbijom i Crnom Gorom kontrole pojačane.

Šta sve smijete prenijeti preko granice i u kojim količinama od ulaska Hrvatske u Šengen, jedna je od češćih tema među građanima Bosne i Hercegovine, osobito zbog toga što se često pojavi vijest da je neko na granici platio visoku kaznu zbog kršenja propisa.

Krajem prošlog mjeseca, vozač iz BiH je platio visoku kaznu zbog nekoliko kutija cigareta. On je zaustavljen na GP Maljevac prilikom putovanja iz BiH u Hrvatsku. Kako smo ranije pisali dobio je kaznu od 540 eura zbog šest kutija cigareta. Neki su kažnjeni i zbog mesnih ili mliječnih proizvoda koji su zabranjeni.

Zanima vas koliko cigareta smijete unijeti u Hrvatsku iz zemalja koje nisu članice Schengena? Koliko mesa, kobasica, parfema ili žestokih pića?

U Hrvatsku iz BiH i ostalih zemalja koje nisu članice EU-a i Šhengena ne smijete unositi meso ni mliječne proizvode, a zabranjeno je voće, povrće i biljni proizvodi.

Cigareta možete imati dvije kutije (40 komada) po osobi, 40 grama duhana ili 10 ml tekućine za e-cigarete. Parfem možete jedan za lične potrebe. Dozvoljeno je kilogram kafe. Sendvič za usput, sokovi, keksi i ostale grickalice su dozvoljeni.

Međutim, smijete ponijeti ograničenu količinu jaja i med. Preko granice možete prenijeti “druge proizvode životinjskog podrijetla”, kao što su dva kilograma meda ili jaja do 2 kg po osobi.

Dopuštene su i ograničene količine ribe te ribljih proizvoda. Tako jedna osoba može unijeti 20 kg “svježih proizvoda ribarstva bez utrobe ili pripremljenih ili prerađenih proizvoda ribarstva” ili jednu ribu po osobi.

Dopušteno je najviše 2 kg mlijeka u prahu za dojenčad, hrane za dojenčad i posebne hrane koja se koristi zbog medicinskih razloga, kao i najviše 2 kg hrane za kućne ljubimce.

Nosite li meso ili mliječne proizvode koje niste prijavili, ti će proizvodi biti zaplijenjeni i uništeni, a vi možete biti kažnjeni novčano ili čak kazneno gonjeni.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Keramičar Hasad Gvozden odlučio ostati u BiH: Ne žalim što sam ostao, imam mnogo posla!

Hasan je neko vrijeme razmišljao o odlasku u Njemačku. Čekajući dokumentaciju za iseljenje, prijavio se na obuku „Započni svoj...

Možda vas zanima i ovo