Utorak, 21 rujna, 2021

Pyongyang krivi SAD i Seul za cyber napad

Nemojte propustiti

Sjeverna Koreja optužila je Sjedinjene Države i Južnu Koreju da su izvele informatički napad na njen internetski servis, pošto je Pyongyang javio da mu je prekinut glavni servis vijesti, što je najnoviji povod za još veće zaoštravanje odnosa na Korejskom poluotoku.
cyber
“Snažni hakerski napad” iz inostranstva oborio je internetski servis u Sjevernoj Koreji, onemogućavajući pristup nekim stranicama, javila je ruska agencija Itar-Tass.

Ovakve optužbe iz Pyongyanga dolaze u vrijeme povećanih tenzija duž dobro utvrđene granice sa južnim susjedom, nakon sankcija Ujedinjenih nacija zbog nuklearnog testiranja Sjeverne Koreje i velikih manevara na Jugu, za koje Sjever kaže da su, zapravo, pripreme agresije na NDR Koreju.

Pyongyang je zaprijetio nuklearnim ratom Sjedinjenim Državama kao odgovor za uvođenje sankcija i otkazao sporazume o primirju s Južnom Korejom, prenijela je El-Džazira.

Južnokorejska televizija MBC je prenijela da su servisi sjevernokorejskih medija među onima koji su pogođeni cyber napadom iz inostranstva.

Među njima je i stranica agencije KCNA i zvaničnog lista Rodong Sinmun, za koje je rečeno da su imale smetnje u radu, iako su funkcionirale normalno u četvrtak i petak, prenio je Reuters.

Stranci u Pyongyangu su javili da nije bio moguć pristup internetu u srijedu i u četvrtak.

“Nije tajna da SAD i marionetski režim Južne Koreje masovno jačaju cyber snage kako bi pojačale subverzivne aktivnosti i sabotaže protiv NDR Koreje”, prenijela je u petak agencija KCNA.

“Intenzivni i uporni napadi virusima na internetske operatere događaju se svakodnevno” u Sjevernoj Koreji, navodi agencija.

Seul je negirao ove optužbe, a predstavnici američkih vojnih snaga u Južnoj Koreji nisu željeli komentirati optužbe Pyongyanga.

KCNA i Rodong Sinmun su prethodnih sedmica prenosili najoštrije optužbe i napade sjevernokorejskih zvaničnika protiv SAD-a i Južne Koreje, dodavši da se pripremaju za drugi Korejski rat.

(Fena/Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sada je sve jasnije: Evo koliko borci moraju imati vojnog, a koliko staža osiguranja, da bi mogli u penziju po novom zakonu

Ovi uvjeti odnose na pripadnike Armije RBiH, HVO-a i policiju. U Domu naroda 30. septembra delegati će raspravljati o Prijedlogu...

Možda vas zanima i ovo