Ponedjeljak, 17 siječnja, 2022

“Končarov” voz za mjesec napravio štetu od oko 1,5 miliona maraka

Nemojte propustiti

Za nešto manje od mjesec otkad je niskopodni elektromotorni voz “Končar” počeo saobraćati na prugama “Željeznica FBiH” (ŽFBiH) prouzrokovao je štetu u iznosu od oko 1,5 miliona KM, saznaje “Dnevni avaz”.

Opao promet

Moderni “Končarov” voz, koji od 2. jula saobraća na dionici Zenica – Sarajevo – Mostar, pokazao se, očito, kao loš poslovni potez ove kompanije, jer je zbog konstantnog kašnjenja, malog broja prevezenih putnika i kvarova ugrozio saobraćaj teretnih vozova čiji je promet opao za više od 20 posto, a to je, prema podacima Službe za plan i analizu ŽFBiH, ovu firmu koštalo oko 1,5 miliona KM.

Voz koji je Vlada FBiH s perjanicom SDA Nedžadom Brankovićem na čelu kupila za 5,3 miliona eura nabavljen je s ciljem modernizacije ŽFBiH. Stručnjaci iz oblasti željezničkog saobraćaja mišljenja su da je BiH potrebna modernizacija željezničkog saobraćaja, ali da kupovina “Končara” i “talgo” vozova nije pravi potez.

Prodekan Saobraćajnog fakulteta u Sarajevu Osman Lindov kaže za “Dnevni avaz” da će moderni “Končarov” voz “Željeznicama” donijeti više štete nego koristi te da se trebalo dobro razmisliti prije nego što je uopće kupljen.

– Niskopodni voz će stvarati samo štetu, ali ne samo on nego i kupljenih devet garnitura “talgo” vozova koji stoje još skladišteni. Problem je u prijevozu putnika, nedostaku dobrog plana aktivnosti, redova vožnje koji su primamljivi, te njihovoj promociji koja je, bez sumnje, izostala – smatra Lindov.

Lindov je ocijenio da je potreban dugotrajan proces da se na “Željeznice” povrate putnici, bez obzira na cijene karata.

Nije isplativ

– Ako nema putnika, nijedan voz nije isplativ, pa tako ni “Končar”. Putnici se mogu vratiti samo dobrim uslugama, kvalitetom, ali i odgovarajućom brzinom. Istina, prijevoz nikada nije bio isplativ ni u jednoj državi. Teretni vozovi su ti koji donose pare. No, pitanje je da li je trebalo ugovarati poslove ako se na našim prugama ne može ostvariti odgovarajuća  brzina voza te ako će, umjesto 160, voziti 60 kilometara na sat – kaže Lindov.

Pruge u lošem stanju

Lindov naglašava da će se putnici voziti vozovima samo ukoliko im “Željeznice” osiguraju atraktivne linije, što danas nije slučaj.

– Građani BiH se već 20 godina ne voze vozovima, što znači da je taj vid vožnje totalno stao. Mora se znatno više ulagati u pruge koje su u katastrofalnom stanju. Nije dovoljno samo zavrtjeti priču s “Končarom”, koji će vam stvarati jedino gubitke – istakao je Lindov.

 

(Bh-index/Dnevni avaz)

Više s weba

Izdvajamo

Da li je legitimno kada papa Franjo Komšića nazove dobrom osobom? Kontić ismijao HDZ: Ubrzano rade na izmjeni Izbornog zakona…

Mnogi su danas komentarisali ovaj sastanak, a među njima je, također, novinar i direktor Mediacentra Boro Kontić. Kontić je...

Možda vas zanima i ovo