Četvrtak, 20 siječnja, 2022

“Moody’s” snizio kreditni rejting Italije gotovo do “bezvrijednog”

Nemojte propustiti

U saopćenju iz “Moody’s-a” stoji da su se italijanski kratkoročni gospodarski izgledi “pogoršali”

Agencija “Moody’s” smanjila je kreditni rejting Italije s A3 na Baa2, dvije razine iznad statusa „bezvrijedno“, upozoravajući da će se ta zemlja vjerojatno suočiti s oštrim porastom troškova zaduživanja na finansijskim tržištima.

Agencija je smanjila i maksimalni rejting koji se može dodijeliti domaćim izdavateljima obveznica u Italiji, i to sa dosadašnjih Aaa na A2.

U saopćenju iz “Moody’s-a” stoji da su se italijanski kratkoročni gospodarski izgledi “pogoršali” te da bi pristup kreditnim tržištima mogao biti znatno otežan, prenose agencije.

Dodaju da je “rizik od grčkog izlaza iz eurozone porastao, španski bankarski sistem će doživjeti veće kreditne gubitke od očekivanih, a izazovi španskog samofinansiranja veći su nego se prethodno priznalo. Neispunjavanje fiskalnih ciljeva bi moglo oslabiti povjerenje tržišta, dodatno povećavši rizik od naglog zastoja u finansiranju tržišta”.

“Moody’sova” ocjena došla je u izrazito nezgodno vrijeme za Italiju, jer danas italijanska vlada planira izaći na finansijska tržišta te dobiti oko 5,25 milijardi eura na aukcijama srednjih i dugoročnih državnih obveznica.

 

(Bh-index)

Više s weba

Izdvajamo

Samantha Power doputovala u Bosnu i Hercegovinu

Da je doputovala u BiH, sama je potvrdila Power na svom Twitteru. Samantha Power, administratorica Američke agencije za međunarodni razvoj,...

Možda vas zanima i ovo