Četvrtak, 26 svibnja, 2022

Rabini zabranu obrezivanja porede sa Holokaustom

Nemojte propustiti

Nastavljaju se protesti evropskih rabina zbog zabrane obrezivanja u Njemačkoj, nazvavši to ‘najgorim napadom na život Jevreja poslije Holokausta’

Foto: Ilustracija

Uticajna grupa evropskih rabina oštrim jezikom se obrušila na presudu u Njemačkoj protiv obrezivanja dječaka, nazvavši to “najgorim napadom na život Jevreja poslije Holokausta!”

– Zabrana obrezivanja postavlja pitanje opstanka jevrejske zajednice u Njemačkoj – izjavio je u četvrtak predsjednik Evropske konferencije rabina Pinhas Goldšmit.

– Ako takva presuda ostane, ne vidim budućnost za Jevreje u Njemačkoj.

Rabin vjeruje da će njemačka vlada nekako “zaobići” odluku suda u Kelnu, tako što će pravnim aktom obezbijediti da obrezivanje, koje sprovode i Jevreji i muslimani, ostane legalna praksa.

On je dodao da je zabrana ritualnog klanja životinja prema jevrejskoj tradiciji, koju su svojevremeno uveli nacisti, takođe bila znak mnogim Jevejima da je vrijeme za napuštanje Njemačke. Zbog značaja obrezivanja, dodaje rabin, odluka da se ono zabrani bila bi još snažnija poruka od te iz Hitlerovog vremena…

Kelnski sud je 26. juna presudio da bi ljekari koji obrezuju dječake iz vjerskih razloga mogli da budu optuženi za povređivanje, čak i u slučaju da su roditelji dali pristanak. Presudu su kritikovale vjerske zajednice, kao i izraelski parlament.

Rabin Goldšmit je iznio još jedan, kako je rekao, “alarmantan podatak”: većina Nijemaca podržava stav suda u Kelnu.

 

 

(Bh-index)

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Dodik optužio šefa NATO-a da devastira Dejtonski sporazum

"BiH nije donijela odluku o integracijama u NATO, nije zauzela stav o situaciji u Ukrajini, o uticaju bilo koje...

Možda vas zanima i ovo