Subota, 1 listopada, 2022

Rad na luksuznim kruzerima: Plata od hiljadu dolara mamac za nezaposlene Bosance i Hercegovce

Nemojte propustiti

Početna plaća od 1.000 američkih dolara, plaćeni hrana i smještaj, razlozi su zbog kojih sve više nezaposlenih Bosanaca i Hercegovaca odlazi raditi na luksuznim kruzerima.

Ilustracija (Foto: Arhiv)
Ilustracija (Foto: Arhiv)

Da je interesiranje za ove poslove sve veće, potvrdila nam je i Helena Vehovec, vlasnica agencije RIV iz Slovenije, koja se regrutacijom radne snage za kruzere bavi 20 godina.

Kako nam je kazala Vehovac, mnoštvo Bosanaca i Hercegovaca, koji su na intervjue dolazili u Hrvatsku i Sloveniju, već radi na kruzerima diljem svijeta, a ova agencija 7. jula organizira nove intervjue s kandidatima u Sarajevu.

– Radna mjesta nudimo frizerima, maserima, kozmetičarima, doktorima, recepcionerima, fitnes trenerima, prodavačima… Radimo za velike kompanije kao što su “Carnival Cruise Line”, “Royal Caribbean Cruises”, “Costa Cruise Line, “Holland America Line”, “Crystal Cruises”… – objasnila je Vehovec.

Osim stručne spreme za posao za koji apliciraju, Vehovac kaže da kandidati trebaju imati najmanje 21 godinu te govoriti engleski jezik. Na upit na kojim će destinacijama oni koji dobiju posao raditi, Vehovec tvrdi da je to cijeli svijet, odnosno “gdje god je na karti svijeta oslikano plavo more”.

– Prednost rada na brodu je ta što radnik nema troškova, jer mu kompanija plaća hranu i boravak, znači sve što zaradi je njegovo. Plaće se kreću od 1.000 dolara pa naviše. Plaće zavise i od prometa koji radnik napravi. Ako je vrijedan, i plaća mu je bolja – kaže Vehovec.

Izvor: Dnevni avaz

Interesantno za vas

Izdvajamo

Biden uperio prst u kameru i obratio se direktno predsjedniku Rusije: Gospodine Putin, dobro čujte što vam kažem

Joe Biden se direktno obratio ruskom predsjedniku i uperivši prst u kameru upozorio ga da ne napada NATO-ovu teritoriju. Američki...

Možda vas zanima i ovo