Četvrtak, 26 svibnja, 2022

“Rad za praznika nije plaćen”: Rudari u Srebrenici rade i za Novu godinu

Nemojte propustiti

Zaposleni u Rudniku olova i cinka Sase, kod Srebrenice, ogorčeni su jer ih je Uprava tog preduzeća, kako tvrde, putem oglasne table obavijestila da će većina glavnog proizvodnog pogona da radi i za Novu godinu i za pravoslavni Božić.

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

U dopisu, koji je “Nezavisnim” poslao jedan od radnika u ovoj firmi, on ocjenjuje da je odluka rukovodstva da na radnom mjestu budu i tokom praznika “sramna”.
“Da li je moguće da rudari nemaju ni dan odmora ni za republičke, ni za vjerske praznike? Prinuđeni su da rade 1. i 2. januara, ali i 6. i 7. januara. Ne daju ljudima ni najradosniji hrišćanski praznik da proslave kako dolikuje”, naveo je u dopisu ogorčeni radnik, koji je insistirao na anonimnosti.
On ujedno ističe da će tokom praznika da radi oko 70 odsto glavnog proizvodnog pogona u preduzeću.
“Rad za praznike nije plaćen! A, ako se kojim slučajem desi da ne dođete na posao, dobijate takozvanu neopravdanu dnevnicu, sa kojom nas oni kažnjavaju odbijanjem od plate. Prosječna plata jamskih radnika iznosi oko 800 KM”, ističe naš sagovornik.
Razočarani radnik ujedno dodaje da nemaju nikakva prava, te da im se svaki prigovor “žestoko” sankcioniše.
“Posao koji je nekad bio najcjenjeniji danas je u ovoj firmi predmet omalovažavanja i ponižavanja. Vi svaki mjesec na oglasnoj tabli imate samo imena radnika koji su kažnjeni”, ističe naš izvor.
Sa druge strane, Aleksandar Petrić, tehnički direktor ovog rudnika, nije bio raspoložen da komentariše ove optužbe, niti da odgovori na većinu naših pitanja. Navodi da nije istina da će da rade za praznike, ali potom dodaje da postoji proizvodni proces te da neke mašine ne smiju da stoje.
“Jedan dio radnika mora da radi i to nije ništa novo, niti nesvakidašnje, ne samo ovdje, već bilo gdje u svijetu”, rekao nam je Petrić.
Upitali smo ga potom koliko će radnika raditi tokom praznika, a on se obrušio pitanjem: “Treba li sad da izađem da ih izbrojim?!”
“Nemojte očekivati da ja pravdam svaku glupost”, naveo je Petrić.
Obrad Belenzada, predsjednik Konfederacije sindikata RS, rekao je da nije upoznat sa optužbama ovih radnika, te da je u Beogradu, ali će se, po povratku u RS, informisati o ovom slučaju, nakon čega će se o svemu izjasniti.

Izvor: Nezavisne novine

(Bh-index)

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Bevnada: Ministarstvo financija i trezora BiH završava rad na proračunu za 2022. godinu

Ministarstvo financija i trezora BiH završava aktivnosti na izradi Dokumenta okvirnog proračuna (DOP) za razdoblje 2022.-2024. godina i Proračuna...

Možda vas zanima i ovo