Ponedjeljak, 27 rujna, 2021

Rade li li kafane nakon 23:00 sata, čak i kada ih “posjete” inspektori?

Nemojte propustiti

Prema informacijama koje smo dobili, vlasnici pojedinih ugostiteljskih objekata koje inspekcija zatekne kako rade i nakon 23:00 sata bez ikakvog protivljenja plate kaznu, ali nastave raditi, odnosno inspekcija ne zatvori objekat.

Pojedini čitaoci su nam se javili tvrdeći da pojedini ugostiteljski objekti u Sarajevu rade i nakon 23 sata, uprakos propisanom ograničenju radnog vremena, ali i uprkos inspekcijskim kontrolama. Naime, prema informacijama koje smo dobili, vlasnici pojedinih ugostiteljskih objekata koje inspekcija zatekne kako rade i nakon 23:00 sata bez ikakvog protivljenja plate kaznu, ali nastave raditi, odnosno inspekcija ne zatvori objekat. Računica je prosta, zarada ostvarena zahvaljujući radu u kasnim noćnim satima veća je od kazne koju plate.

Provjeravajući ove informacije kontaktirali smo Kantonalnu upravu za inspekcijske poslove, gdje su nam rekli da su svi objekti, koji su radili nakon 23:00 sata, trenutno zatvoreni.
Prekršajni nalozi

– Nadzor nad provođenjem Naredbe Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva vezane za rad ugostiteljskih objekata poslije 23:00 sata, kao i ostalih donesenih mjera, u Kantonu Sarajevo konstantno se i kontinuirano vrši pojačanim intenzitetom. U protekla dva mjeseca kantonalni sanitarni inspektori su radi nepoštivanja donesenih higijensko-epidemioloških mjera, rada izvan radnog vremena, konzumiranja nargile u objektima, nepoštivanja propisane fizičke distance i nenošenja maski, sarajevskim ugostiteljima izrekli 108 prekršajnih naloga u novčanom iznosu od 198.800 KM. U ovim nadzorima asistenciju inspektorima do sada su uvijek pružali i pripadnici Jedinice za podršku MUP-a KS, a u svim slučajevima gdje je utvrđen rad ugostiteljskog objekta izvan 23:00 sata isti je sankcionisan i nakon napuštanja gostiju zatvoren u momentu nadzora, rekla nam je Vildana Brdarić, stručni savjetnik za informisanje KUIPKS.

Prema njenim riječima, građani i sami mogu prijavljivati slučajeve kršenja epidemioloških mjera, kako onih o ograničenom radnom vremenu, tako i svih ostalih. Ona je pojasnila i koje zakonom predviđene mjere stoje na raspolaganju inspektorima, ako u toku kontrole uoče nepravilnosti u radu.

– Novčane sankcije predviđene Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti za pravno lice iznose od 3.000 KM do 10.000 KM, a za odgovorno lice u pravnom licu od 500 KM do 2.000 KM, dok za fizička lica-obrtnike kazna iznosi od 2.000 KM do 8.000 KM. Objektima se donisi mjera trenutnog zatvaranja i oni mogu početi raditi već narednog dana u redovnom radnom vremenu, izuzev ugostitelja kojima se mjera zabrane izriče zbog neposjedovanja odobrenja nadležnog organa. Do sada su za četiri ugostiteljska objekta izrečene i zabrane rada do pribavljanja rješenja za rad, dodala je Brdarić.

Napomenula je da su trgovine i ugostiteljski objekti najčešće sankcionisani predmeti kontrola inspektora zbog nepoštivanja higijensko-epidemioloških mjera. Međutim, kako je dodala, predmet kontrole su i odgojno-obrazovne ustanove, zdravstvene i ustanove socijalne zaštite, vozila javnog gradskog prevoza, banke, tržni centri i dr privredni subjekti prenosi Oslobođenje.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Pitanja koja postavljaju popisivači u Hrvatskoj šokirala sve

"Triput sam prošao popisni upitnik uvjeren kako su mi neka pitanja promakla", govori Splićanin koji se brine o sinu...

Možda vas zanima i ovo