Srijeda, 28 srpnja, 2021

Radimo više, imamo manje

Nemojte propustiti

Zaposleni u Bosni i Hercegovini u 2014. godini u prosjeku su radili 42,4 sata sedmično, odnosno nešto manje u odnosu na normu (42,89), koja je kod nas dozvoljena važećim zakonskim okvirima, podaci su to potvrđeni “Nezavisnim” u Agenciji za statistiku BiH.

Ipak, upoređujući ih s onima koje je objavio Eurostat za devetnaest drugih zemalja, od nas su u istom periodu sedmično radili više samo Turci (51,4), Islanđani (44,8), Grci (44,2), Austrijanci (43) i Britanci (42,9), dok smo mi po broju sati sedmično prednjačili u odnosu na Slovence, Čehe, Slovake, Špance, Nijemce, Belgijance, Bugare, Mađare, Hrvate, Italijane, Francuze, Irce…

“To je veoma interesantno, ako analitički gledamo i na ekonomski status zemalja u kojima se manje ili više radi od nas. Kod određivanja radnih sati imamo tri partnera – Vladu, poslovnu zajednicu i sindikate. Specifičnost BiH je, međutim, u tome da je umnogome ostala u okvirima bivše zemlje, pa tako i kada je riječ o sindikatima, što ne znači da odgovornost prebacujem na njih”, napominje za “Nezavisne” Zoran Pavlović, ekonomista.

Istovremeno, kako dodaje, činjenica je da većina zemalja u kojima se radi više ima obilježje ili zemlje u ekonomskom usponu ili one koja na ovaj način nastoji prevazići i riješiti probleme koje ima.

To nažalost nije slučaj i s BiH, koja je, prema posljednjim podacima Evropske agencije za statistiku, među najsiromašnijim zemljama, dok je BDP po glavi stanovnika niži za jednu trećinu od evropskog prosjeka.

Takođe, sve analizirane zemlje u EU daleko su od optimalne sedmične norme, odnosno 48 sati, što nije slučaj s radnim satima u nedjelji u BiH u odnosu na zakonska ograničenja. U većini slučajeva propisano je i 11 neprekidnih sati odmora u razdoblju od 24 sata, odnosno minimalni sedmični odmor od 24 sata.

“Prema našim podacima, najteža situacija je u oblasti tekstilne i kožarske industrije, trgovine i ugostiteljstva, prerađivačke industrije i poljoprivrede, gdje se radi i 50 sati sedmično, a veoma često i u javnom sektoru imamo prekovremeni rad. To nije sporno, problem je što se ti sati kod nas ne plaćaju.

U mnogim slučajevima radnici ne dobiju ni platu”, napominje za “Nezavisne” Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS, koji predstavlja oko 120.000 radnika u RS.

Uvidom u podatke i entitetskih statističkih baza podataka, zatim Saveza sindikata RS i FBiH, jasno je da je ista nedjeljna satnica u BiH bila i 2012. i 2013. godine.
Takođe, u FBiH je viša nego 2012. godine, kada se radilo 41‚9 sati sedmično, isto kao i u RS 2013. godine, dok je 2012. godine nedjeljna satnica u RS (43,3) bila viša nego 2014. godine.

Podatke o broju radnih sati sedmično Eurostat prikuplja iz redovnih anketa o radnoj snazi, koju po istoj metodologiji sprovode statistička tijela u zemljama članicama.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Od sutra se u BiH ide u zatvor zbog negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca

Ako negirate genocid ili veličate ratne zločince u BiH, od sutra idete u zatvor. U Službenom glasniku BiH danas su...

Možda vas zanima i ovo