Ponedjeljak, 15 kolovoza, 2022

Raditi u Njemačkoj nipošto automatski ne znači i dobro zaraditi

Nemojte propustiti

Internetom kruži objavljeno istraživanje Instituta za istraživanje tržišta rada, koje se odnosi još na 2010. godinu, pokazalo je da je Njemačka po minimalnoj zaradi radnika pala ispod Kipra, Velike Britanije ili Poljske.

Naime, u Njemačkoj gotovo svaki četvrti radnik – dakle više od 7 miliona stanovnika ove zemlje – zarađuje ispod iznosa koji se može smatrati minimalnim prihodom. U ovom statističkom istraživanju se to smatra iznosom koji se računa za svaku zemlju posebno. Prvo se određuje medijan, dakle statistička sredina gdje polovina zaposlenih zarađuje više, a druga polovina manje od tog iznosa, a za minimalni prihod se uzimaju dvije trećine tog medijana.

U apsolutnom iznosu, može izgledati kao da se u Njemačkoj još dobro zarađuje, piše Deutsche Welle. Granica je u Njemačkoj 9,54 euraza sat rada, dok u Litvaniji ona iznosi samo 1,67 eura, u Bugarskoj 1,08 eura, a u Mađarskoj 1,86 eura. No, Institut za istraživanje tržišta rada računa bruto iznos: u Njemačkoj onda još treba odbiti davanja za socijalno i zdravstveno osiguranje, porez i sve namete i tek onda dolaze svi redovni izdaci poput stanarina. Sve u svemu, tako lako ispada da Nijemcima koji toliko zarađuju nije bolje nego na primjer Slovencima, makar je tamo granica ‘samo’ 5,18 eura.

Ilustracija (Foto: Arhiv)
Ilustracija (Foto: Arhiv)

U zemlji ima sve manje stalno zaposlenih

Jedan od glavnih razloga tako lošeg položaja Njemačke je što u ovoj zemlji ima sve manje stalno zaposlenih i to uz puno radno vrijeme. Kako ističe voditelj istraživanja Thomas Rhein taj je trend počeo još u devedesetima prošlog vijeka, a obzirom da su tek sad obrađeni podaci za 2010., vrlo je vjerovatno kako je stanje u međuvremenu postalo još lošije.

Slika ispada još gora kad se pogleda ko su te osobe koje u Njemačkoj zarađuju mnogo manje od prosjeka: žene, mladi, stranci (iako je u toj grupi mnoštvo osoba niske ili nikakve kvalifikacije, ni školska sprema nije u Njemačkoj jamstvo da će dobro zarađivati). Čak 80% osoba koje zarađuju “minimalce” imaju završen zanat ili neku školsku spremu, iako se iz ove statistike teško može vidjeti rade li oni u struci za koju su se školovali.

(Danas.hr)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Nevjerovatna Lana Pudar osvojila bronzu na EP-u u disciplini 100 metara delfin

Mlada Mostarka utrku je isplivala s vremenom 57.27. Najbolja bh. plivačica Lana Pudar (16) nastupila je danas u finalu utrke...

Možda vas zanima i ovo