Četvrtak, 11 kolovoza, 2022

Radmanović: Pasoši neće udaljiti stanovnike BiH i Hrvatske

Nemojte propustiti

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović izjavio je da uvođenje pasoša, koji će građani BiH morati da posjeduju pri ulasku u Hrvatsku, neće udaljiti dva naroda, jer to nije odluka hrvatskog rukovodstva već Brisela.

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Radmanović je Srni u Trebinju rekao da su narodi u BiH i Hrvatskoj upućeni jedni na druge, te da je jasno da odluku o posjedovanju pasoša nije donijelo hrvatsko rukovodstvo, jer to njima ne odgovara.

“Upućeni smo jedni na druge i blizinom i narodom koji je izmiješan i u BiH i Hrvatskoj, kao i ekonomskom saradnjom, a trudićemo se da tako bude i ubuduće, odnosno još bolje i snažnije”, naglasio je Radmanović.

On je istakao da su predstavnici BiH brigu o građanima vodili više nego o nečemu drugom, te da su razgovarali gdje god su mogli da bi obezbijedili prelazak sa ličnim kartama.

“Nažalost, nismo uspjeli u namjeri. Moram reći da je i rukovodstvo Hrvatske bilo zainteresovano da građani BiH prelaze sa ličnim kartama, ali to je sada odluka Evropske unije”, pojasnio je Radmanović.

On je dodao da će se predstavnici BiH truditi da se pređe na neki drugi sistem koji je jednostavniji za stanovnike BiH.

“To je interes i Hrvatske i mislim da će i oni da se potrude kod Evropske unije da se obezbijedi takav princip kakav je ona imala sa svojim susjedima koji su bili u situaciji kao što je ona sada”, rekao je Radmanović.

On je podsjetio da je bio izuzetak za Hrvate da u Sloveniju i u Mađarsku, koje su bile članice EU, mogu da prolaze sa ličnim kartama, što građanima BiH sada nije odobreno.

Komentarišući trenutnu situaciju u BiH, Radmanović je ocijenio da je i dalje vrlo komplikovana.

“Niko ne garantuje sigurnost poslanicima pa čak ni članovima Vijeća ministara, što je uslov da mogu da nastave da rade”, naveo je Radmanović i dodao da “oni koji su organizovali proteste nisu spremni da prisile Kanton Sarajevo, odnosno njihovo ministarstvo, da garantuju sigurnost”.

On je izrazio nadu da će se takva situacija promijeniti i da će se u parlamentu BiH u narednoj sedmici nastaviti sa uobičajenim radom.

(Srna)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Dostavljač otpušten nakon što je poslao privatnu poruku djevojci kojoj je donio hranu: “Ej, kakva je bila hrana jučer”

Regionom se širi screenshot navodne poruke jednog dostavljača iz Srbije mušteriji. "Ej, kakva je bila hrana jučer? Dostavljač", može se...

Možda vas zanima i ovo