Srijeda, 17 kolovoza, 2022

Radmanović: Zakon o JMB-u mora biti usvojen

Nemojte propustiti

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović izjavio je da zakon o jedinstvenom matičnom broju (JMB) mora biti usvojen, ali da su protesti zbog nedonošenja ovog zakona bili kontraproduktivni i rezultirali višednevnim neradom Parlamenta BiH.

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

“Slažem se da se ne smije desiti da novorođenčad nemaju JMB. To je civilizacijska stvar i svi građani moraju imati JMB”, rekao je Radmanović, napominjući da je u momentu kada su počele demonstracije ispred zgrade institucija BiH problem JMB već bio riješen privremenom odlukom Vijeća ministara BiH usvojenom dan ranije.

On je za BHT napomenuo da su za tu odluku glasali i ministri iz SDP BiH, ali da su poslanici ove stranke sutradan na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH došli sa drugim prijedlogom da registraciona područja prelaze entitetske granice.

Radmanović smatra da nije bilo nikakvog razloga da Parlament ne usvoji prijedlog Vijeća ministara, jer tada ne bi bilo razloga ni za demonstracije i sve bi funkcionisalo.

On je rekao da građani imaju pravo da protestuju, ali nemaju pravo da nekoga drugog zatvore i da im ne daju da izađu.

Komentarišući ulogu međunarodne zajednice, Radmanović je ocijenio da su i oni odgovorni sa stanje u BiH. “Oni nisu tu da drže predavanja o našoj unutrašnjoj politici, već da nam pomognu”, dodao je Radmanović.

Predsjedavajući Presjedništva BiH je kao primjer naveo britanskog ambasadora koji, kako je rekao, šeta po BiH i poziva narod na demonstracije. On je istakao da niko od političara nema pravo da povuče neki potez protiv stanovnika BiH i da građani treba da ih na to podsjete, ali da je pitanje na koji način to treba da urade.

Radmanović je rekao da političari nemaju hrabrosti da riješe pitanje Sejdić–Finci, ali da očekuje da će to pitanje ipak biti riješeno narednog mjeseca. Ističući da je krajnji rok septembar, on je podsjetio i na činjenicu da će već tada krenuti predizborna kampanja, poslije čega nema “ozbiljnog dogovora”.

Na pitanje da li će prisustvovati ukopu u Srebrenici 11. jula, Radmanović je rekao da ni prethodnih godina nije učestvovao na ovakvim događajima.

“Moje opredjeljenje je bilo, i sada je, da ne komentarišem ni presude, osim da kažem da svi moraju odgovarati za zločine. Problem je što su neki političari izmanipulisali žrtve i zato imamo različite poglede na ono što se dešavalo u Srebrenici”, istakao je Radmanović.

On je naglasio da nijedan političar ne bi trebalo da se bavi manipulacijama, ali da neki ipak ne odustaju od toga.

“Srebrenica jeste ljudsko pitanje, ali su političari to ispolitizovali”, ocijenio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

(Srna)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Joe Biden potpisao važan zakonski paket o klimi i zdravstvu

"Riječ je o budućnosti. Riječ je o tome da se osigura blagostanje i napredak američkih obitelji", rekao je. "Riječ...

Možda vas zanima i ovo