Utorak, 7 veljače, 2023

Radnici Klasa, Sarajevske pivare i Mimsa tvrde da Dnevni avaz piše neistine o njihovom poslovanju

Nemojte propustiti

Radnici grupacija “Klas”, “Sarajevska pivara” i “Mims”, protestovali su danas navodno protiv neistinitog pisanja “Dnevnog avaza” o poslovanju tih firmi.
sarajevska
Ovo je rečeno na pres-konferenciji Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji, vodoprivredi, ugostiteljstvu, turizmu i trgovini BiH (PPDIVUT) i Koordinacionog odbora sindikalnih organizacija u kompanijama grupacija “Klas”, “Sarajevska pivara” i “Mims” iz Sarajeva.

– Na grupaciju i firme u kojima radimo više od decenije traju ataci “Dnevnog avaza” iz nama nerazumljivih razloga. Još manje razumijemo da naše vlade ne reagiraju, već svojim nečinjenjem pomažu hajku koja putem stranica “Dnevnog avaza” ima samo jedan cilj, uništiti naše firme i radnike ostaviti na ulici.
To se jasno vidjelo na nedavnom okupljanju radnika u “Klasu” – rečeno je na pres-konferenciji, na kojoj su zaposleni svojim potpisima dali podršku upravama spomenutih firmi, sindikatu i poslodavcu da brane svoje pravo na rad.

Predsjednik Sindikata PPDIVUT Mehmed Avdagić je kazao da su “dugo u sindikatu razmišljali kojim metodama se treba braniti od napada Dnevnog avaza”.

– Odlučili smo se za formiranje Koordinacije sindikata u koju su solidarno i dobrovoljno pristupili svi zaposleni. Očito je javnost prilično dezinformisana o radu naših firmi i odlučili smo da  iznesemo istinite podatke o poslovanju tih firmi i sačuvamo radna mjesta – rekao je Avdagić.

Povjerenica Sindikata “Klasa” Aida Jarebica, istaknula je da ova firma radi 111 godina, da trenutno zapošljava 905 ljudi i čini  sve kako bi ostali na tržištu.

– “Dnevni avaz” svojim pisanjem poziva radnike da unište “Klas”. U nedavnom okupljanju grupe zaposlenika “Klasa” primijećeno je da su se među njih umiješale osobe koji nisu zaposlenici “Klasa” i njihova namjera je bila da izazovu haos i da dođe do prekida proizvodnje. Svjesni smo namjera pisanja “Dnevnog avaza”, ali smo odlučni da sačuvamo svoja radna mjesta – kazala je Jarebica.

Amila Hrustić, sindikalna povjerenica “Vegafruit” – Gradačac, istaknula je da “zbog političkih pritisaka i nerazumnosti lokalne zajednice bez posla ostalo 200 radnika i 200 kooperanata koji su sarađivali s tom firmom”.

Predstavnica Sindikalnog odbora “Sprinda” Hafiza Čardaklija, naglasila je da ova firma radi 30 godina i u njoj 165 radnika.

– Napadaju nas sa svih strana i žele da obezvrijede naš rad. Naša firma ima problema, ali sve probleme rješavamo sami. Niko iz državnih vlasti nije došao da nas upita kako radimo, a pogotovo da pitaju imamo li kakav problem. Zbog toga smo došli u situaciju da sada govorimo šta je  istina, a šta neistina u pisanju “Dnevnog avaza”. Nama to ne treba, jer mi hoćemo da radimo i zaradimo svoje plaće – istaknula je Čardaklija.

Govoreći o uplatama poreznih obaveza spomenutih firmi Nazif Branković, direktor Sarajevske pivare, dodao je da će iznijeti tačne podatke, “da javnost zna da “Avaz” nije pisao istinu”.

– “Sarajevska pivara”, “Klas” i “Mims” uplatili su državi od 2004. do 2012. godine direktnih i indirektnih poreza više od 597 miliona KM. U istom periodu investirano je u ove tri grupacije firmi više od 430 miliona KM. Zaključno s 31. decembrom 2012. u ovim firmama bio je zaposlen 2.461 radnik.U broj zaposlenih nije uračunat broj radnika koji rade u Hrvatskoj, Srbiji i Libiji. Ono što dugujemo od poreza činimo sve da platimo, a uz to plaćamo i zateznu kamatu. Dakle, činimo sve da spasimo postojeća radna mjesta i da preživimo u teškoj ekonomskoj krizi u kojoj se nalazi cijeli svijet – pojasnio je Branković.

Kada su na pres-konferenciji uslijedila pitanja novinara, organizatori pres-konferencije nisu htjeli odgovarati na pitanja novinara “Dnevnog avaza”. Oni su pitali da li je istina da je ova grupacija od Razvojne banke dobila 75 miliona KM kredita te koliko je “Sarajevska pivara” dužna državi za porez.

Na to je reagirao Nazif Branković, koji je rekao da “Dnevni avaz” neće dobiti odgovore, jer ne pišu istinu.

Zatim je za govornicu izašao poslodavac Mujo Selimović i rekao da će odgovoriti na pitanja “Dnevnog avaza”.

– Neka je sramota “Avaza” za ovo što ste radili zadnjih godina. Ponovo govorite neistine. Nije tačno da smo podigli 75 miliona KM kredita od Razvojne banke. Dokažite, da smo dobili toliko kredita. “Klas” duguje Razvojnoj banci četiri – pet miliona KM i sredstva su iskorištena za kupovinu pšenice. Pogriješio sam što nismo izlazili u javnost s informacijama o radu naših firmi, a ne da se čitaju neistine “Avaza”. Od sada na te podvale više nećemo šutjeti. Mi smo investirali na stotine miliona maraka i zaposlili na hiljade radnika, a to se ne piše. O tome ćemo mi sada obavještavati javnost – izjavio je Selimović.

(Fena/Bh-index)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Dodik sa dignuta tri prsta ispratio spasioce iz RS-a za Tursku: Imao je i poruku za Erdogana

- Odlazak naših spasilaca je znak pažnje i solidarnosti s turskim narodom. Još jednom izjavljujem saučešće porodicama stradalih i...

Možda vas zanima i ovo