Četvrtak, 9 prosinca, 2021

Radnici preduzeća “Park“ na Skenderiji uklonili stari jablan

Nemojte propustiti

Foto: KJKP Park
Foto: KJKP Park

Jablan star preko 70 godina i visok oko 40 metara na Skenderiji u neposrednoj blizini biste Vladimira Perića Valtera više neće predstavljati opasnost za okolne zgrade, prolaznike i automobile, jer je danas uspješnom akcijom radnika KJKP“Park“d.o.o.Sarajevo u potpunosti posječen.

Uklanjanju stabla pristupilo se po rješenju Općine Centar, a uvidom na terenu i na osnovu elaborata Šumarskog fakulteta stručna komisija Općine utvrdila da se drvo nalazi u vrlo lošem stanju. Gotovo cijelo stablo bilo je truhlo, čak od strane nepoznatih počinilaca i nekoliko puta zapaljeno, a malo jači vjetar ili veći snijeg mogao je dovesti do njegovog rušenja i nesagledivih posljedica po ljudske živote i imovinu.

Višesatna akcija sječe, ocijenjena kao vrlo rizična s obzirom na broj pješaka i automobila koji prođu pored samih radova, uspješno je završena, a čitavu akciju propratili su i pripadnici policije. Porušeni dijelovi stabla su uklonjeni.

Nakon ovih radova preduzeće „Park“ u skladu sa raspoloživom mehanizacijom pokušat će izvršiti iskop korjenovog sistema stabla, a nakon toga u konsultaciji sa nadležnim institucijama i izvršiti sadnju novog mladog jablana.

(Sarajevski.ba)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U Washingtonu se sastali Denis Zvizdić i Matthew Palmer

"Saglasili smo se da u izmjenama izbornog zakona treba naći demokratsku ravnotežu kolektivnog i individualnog, uz obavezno jačanje integriteta...

Možda vas zanima i ovo