Nedjelja, 7 ožujka, 2021

Radnici švicarske firme terete se za višemilionsku prevaru

Nemojte propustiti

Strava u BiH: Muškarac pokušao silovati 14-godišnju djevojčicu, policija ga ekspresno uhapsila

ŽEPČE - Nad uhapšenim muškarcem se provodi kriminalistička obrada, a o svemu je obaviješten i dežurni tužilac Tužilaštva ZDK...

U zadnjih pet mjeseci zvanično nije potvrđen nijedan slučaj sezonske gripe u BiH

U Bosni i Hercegovini u proteklih pet mjeseci zvanično nije potvrđen nijedan slučaj sezonske gripe od čijih posljedica su...

Christiane Amanpour, novinarka CNN-a za Face TV: Nema budućnosti ako je Bosna i Hercegovina podijeljena u entitete, RS mora odgovarati

Christiane Amanpour, novinarka CNN-a, gostovala je sinoć na televiziji FACE te je istakla da su BiH i Balkan bliski...

Policija intezivno traga za Renatom Marjanovićem, sinoć je ispalio rafal na kafić

Renato Marjanović i odranije je poznat po nasilničkom ponašanju, a u žižu javosti dospio je u martu 2019. godine...

Oko 70 radnika fiktivne švicarske firme Dunmorr group, koji su privedeni u akciji Perač Federalne uprave policije, u koordinaciji s kolegama iz MUP-a Republike Srpske, terete se za višemilionsku prevaru državljana EU.

Foto: IlustracijaPrema saznanju “Nezavisnih novina”, direktor predstavništva Dunmorr group  u BiH Željko Nikolić, koji je bio i jedna od glavnih meta akcije, nije uhapšen, a potvrđeno je da je u Srbiji, prenosi Srna.

Iz policije je saopšteno da su u Banjoj Luci jučer privedena 22 radnika firme, u Bihaću 10, a u Sarajevu više od 40 radnika.

Izvor blizak istrazi otkrio je da je riječ o dobro organizovanoj grupi kriminalaca, koja je, koristeći se visokotehnološkim kriminalom, u Švicarskoj osnovala fiktivnu firmu Dunmorr group, čiji je glavni cilj bila prevara državljana zapadnoevropskih zemalja.

“Prvo su osnovali fiktivnu firmu u Švicarskoj, a zatim podružnice u Sarajevu, Banjoj Luci i Bihaću. Zaposlili su više desetina radnika, koji su na prvom mjestu morali odlično poznavati njemački jezik. Zatim su pozivali državljane Njemačke, Švicarskei Austrije na telefone i navodili ih da ulažu u ovu fiktivnu firmu, obećavši im da će ostvariti visoke novčane dobiti”, objasnio je izvor “Nezavisnih” blizak istrazi.

Višemjesečnom istragom inspektora za visokotehnološki kriminal entitetskih MUP-ova, navodi izvor, utvrđeno je i da su lažni identiteti navodnih vlasnika kompanije u Švicarskoj, među kojima je navodni doktor Martin Grossman, kao vlasnik Dunmorr groupa u Zurichu.

U sestrinskoj firmi čije je sjedište u Beogradu jučer su rekli da su šokirani vijestima iz BiH. “Koliko znam, direktora Željka Nikolića u BiH je postavio vlasnik iz Švicarske i ne znam zašto je odgovoran. Mi smo inače firma koja se bavi marketingom i konsaltingom”, kratko su naveli iz Dunmorra u Beogradu.

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Strava u BiH: Muškarac pokušao silovati 14-godišnju djevojčicu, policija ga ekspresno uhapsila

ŽEPČE - Nad uhapšenim muškarcem se provodi kriminalistička obrada, a o svemu je obaviješten i dežurni tužilac Tužilaštva ZDK...

Možda vas zanima i ovo