Subota, 4 prosinca, 2021

Radnicima u BiH smanjili plaće i do 700 KM, nude im rad “nacrno”

Nemojte propustiti

Ima i onih poslodavaca koji radnicima koje su odjavili nude povratak na radno mjesto, ali pod uvjetom da im neko vrijeme ne uplaćuju doprinose.

Neki privredni subjekti koji su sve vrijeme pandemije radili (pojedini čak i više nego što je uobičajeno) iskoristili su ovu situaciju i radnicima smanjili plaće za april od 150 do čak 700 KM, tvrdi bh. izdanje Večernjeg lista.

Kako navodi ovaj list, određen broj trgovina, benzinskih pumpi, pa čak i firmi koje se bave preradom, u Hercegovini je, pod izgovorom pandemije koronavirusa, umanjio plaće za prošli mjesec.

”Neki od radnika morali su potpisati da pristaju raditi za minimalnu plaću koja u FBiH iznosi nešto više od 400 KM, nekima je bez dodatnih objašnjenja, jednostavno, na račun uplaćen manji iznos”, stoji u tekstu.

Dodaje se kako ima i onih poslodavaca koji radnicima koje su odjavili nude povratak na radno mjesto, ali pod uvjetom da im neko vrijeme ne uplaćuju doprinose.

“Naime, nude im rad ‘nacrno’, i to za dio plaće koju su imali ranije. Budući da ti radnici određen broj mjeseci imaju pravo na naknadu sa zavoda za zapošljavanje, poslodavci im nude da im uplate razliku do iznosa ranije plaće. Po svemu sudeći, inspekcije koje kontroliraju pravilnosti rada gospodarskih subjekata u idućem razdoblju imat će pune ruke posla”, navodi Večernjak.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Emir Suljagić objavio dokument iz vremena agresije na BiH: “To je vojska koju Dodik želi da obnovi”

"Likvidiran je ustaša iz Srebrenice...", "Likvidirano je pet balija..." To je "vojska" koju Dodik želi da obnovi - napisao...

Možda vas zanima i ovo