Subota, 27 studenoga, 2021

Radnik će evropske utakmice igrati u Banjoj Luci, a Sloboda u Zenici

Nemojte propustiti

Fudbalski klub Radnik iz Bijeljine domaće utakmice kvalifikacija za Evropa ligu u narednoj sezoni igrat će na Gradskom stadionu u Banjoj Luci, dok će tuzlanska Sloboda u istom takmičenju biti domaćin u Zenici, jer njihovi stadioni ne ispunjavaju kriterije za odigravanje međunarodnih utakmica.

HŠK Zrinjski kvalifikacije Lige prvaka i NK Široki Brijeg u kvalifikacijama Evropa lige bit će domaćini na stadionima na kojima nastupaju i u Premijer ligi Bosne i Hercegovine, mostarskim Pod Bijelim brijegom i Pecari u gradu na rijeci Lištici. No, i ako ova dva kluba doguraju dalje u Evropi neće moći biti domaćini na svojim terenima.

“S obzirom na prijave domaćinstava naših ekipa u Evropi za narednu sezonu utakmice trećeg pretkola evropskih takmičenja moguće će biti igrati samo na stadionima u Širokom Brijegu, Banjoj Luci i Zenici. Ukoliko bi neko od naših predstavnika izborio nastup u grupnoj fazi Lige prvaka ili Evropa lige iduće sezone, domaće međunarodne utakmice mogao bi igrati isključivo na stadionu Bilino polje u Zenici, zato što jedini u BiH ispunjava uslove iz kategorizacije stadiona za tu fazu UEFA takmičenja”, rekao je za Anadolu Agency (AA) Adnan Džemidžić, direktor Odjela za licenciranje klubova Nogometnog saveza BiH (NSBiH).

I pored generalno loše infrastrukture na bh. stadionima Džemidžić kaže da je ostvaren određen napredak u procesu licenciranja klubova.

“Evidentan je napredak u samom pristupu procesa licenciranja. To se vidjelo u prvom stepenu licenciranja netom završene sezone kada je osam klubova iz Premijer lige BiH ispunilo uslove i dobilo licencu za nastup u UEFA takmičenjima. Dakle, tu je vidan napredak u ozbiljnosti i radu u klubovima”, kazao je Džemidžić, naglasivši:

“Najbolji primjer je bijeljinski Radnik. Oni su ostvarili svjetlosni napredak. Išli su igrati van svog grada da bi sredili travnjak na stadionu u Bijeljini koji je danas vrhunski. Predsjednik kluba Mladen Krstajić je uveo njemačku disciplinu i u skromnim mogućnostima ekipa iz Bijeljine konstantno napreduje, sređuju stvar po stvar i puno toga su napravili. Vjerujem da će poslije osvajanja Kupa BiH napraviti još više u narednim mjesecima, ali i da će našu zemlju dostojno prezentovati u Evropi”.

Većina stadiona u BiH i danas infrastrukturno zaostaje za onima na kojima se igraju i utakmice nacionalnih šampionata u susjednim zemljama, prije svih Hrvatskoj i Srbiji.

“Naši stadioni od sezone 2017/18. neće se razlikovati od ovih u susjedstvu. To govorim jer ćemo postrožiti kriterije prema uputama UEFA-e. Svaka od 12 ekipa koja bude igrala u Premijer ligi BiH od sezone 2017/18 domaće utakmice morat će igrati na stadionu koji ima reflektore, videonadzor, uređene VIP lože, prostor za hendikepirane osobe… Igrat će se samo tamo gdje postoje takvi, optimalni uslovi. Vjerujte, urađeno je mnogo toga i to je evidentno osvrtom na minule godine. Naravno, ko želi da vidi. Izvršni odbor NS BiH, predvođen predsjednikom Evledinom Begićem, sa administracijom Saveza, trudi se unaprijediti svaki segment u procesu licenciranja, pri tome vodeći računa i o klubovima”, istakao je Džemidžić.

Na pitanje da li će uskoro u BiH biti identični kriteriji prilikom licenciranja klubova za nastup u Evropi i nacionalnim šampionatima, poput slučaja u susjednoj Hrvatskoj, Džemidžić je odgovorio: “Nastojat ćemo za sezonu 2017/18 napraviti izmjene i dopune Pravilnika o licenciranju NS BiH na osnovu kojih ćemo kriterije skoro pa izjednačiti. Skoro u svim segmentima klubovi će od sezone 2017/18 morati ispunjavati uslove kako bi dobili licence za nastup u Premijer ligi BiH i Evropi. Donijet će to dodatni kvalitet i bh. klupski fudbal približiti Evropi”.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Gorica Dodik poručila Drašku Stanivukoviću: Doći će snimak na red

"Termin rušenja 'Kajak terase' je subota u 15 sati. Naša misija je vratiti našim građanima i Banjoj Luci sve...

Možda vas zanima i ovo