Nedjelja, 5 prosinca, 2021

Radnik iz BiH o događajima u Sočiju: Držali su nas u neljudskim uslovima

Nemojte propustiti

Foto: Nezavisne
Foto: Nezavisne

Državljani BiH, koji su na gradilištu Olimpijskog centra u Sočiju u prošli petak zatečeni bez radnih dozvola, doputovali su svojim kućama, a ispričali su da su četiri dana proveli u federalnom istražnom zatvoru u Sočiju u neljudskim uslovima.

Predrag Lero, jedan od radnika koji je iz Sočija stigao kući u Bileću, ispričao je “Nezavisnim” da je tamo radio sve što je od njega traženo, od 10 do 12 časova dnevno.

“Za sve to vrijeme i toliki rad zaradili smo svega po 200 evra, koje su nam podijelili na početku, i to kako kome”, ispričao je Lero, koji je u Sočiju bio sa svojim sugrađanima Aleksandrom Milićevićem, Nikolom Koljivratom, Milenkom Kuljićem i Miomirom Stolicom.

On objašnjava da su stupili u kontakt sa nekim ljudima iz Ambasade BiH u Moskvi, ali oni, navodno, nisu znali ništa o njima, kao ni o broju drugih radnika koji se nalaze na gradilištima Rusije.

Njima su, kaže Lero, uputili zahtjeve za pomoć i tražili da im dostave hranu jer su jeli samo ono što su im davali državljani Srbije, a što su dobijali od srbijanske ambasade.

Lero tvrdi da ih je prevario Radovan Tanasić, srbijanski preduzetnik iz Ivanjice, koga namjeravaju tužiti.

Za trojicu srpskih radnika koji su uspjeli da pobjegnu rekao je da su bili primorani da danima budu u istoj sobi s preminulim kolegom, jer niko nije htio da ukloni tijelo.

“Ne možete ni da zamislite šta smo sve tamo doživjeli. Pored svih muka s radnom dozvolom i jurnjave s policijom, bili smo prinuđeni da čitavih pet dana živimo s lešom. Spavali smo i jeli pored mrtvog kolege. Čovjek koji je došao s nama da radi iznenada je preminuo i, iako smo šefovima na gradilištu prijavili njegovu smrt, tijelo je odneseno tek poslije pet dana”, ispričao je za srbijanske medije Goran Mirković (25) iz Beograda, koji se u utorak, tačno u podne, sa dva prijatelja vratio iz Sočija.

Dušan Kukić, vlasnik čačanske agencije “Hej ju”, koja je posredovala pri zapošljavanju radnika u Rusiji, srbijanskim medijima je izjavio da su radnici sami potpisali ugovor sa ruskom firmom “Olimp stroj”, te da on sa 3.000 kilometara udaljenosti nije mogao ništa da zna o uslovima u ugovoru i da li su ga se radnici pridržavali, s obzirom na to da je bio samo posrednik.

Ranko Škrbić, ambasador BiH u Srbiji, potvrdio je danas da je 18 državljana BiH, koji su u utorak uveče iz Sočija u Beograd zajedno sa stotinak radnika iz Srbije doputovali čarter letom koji je organizovala Vlada Srbije, dočekalo osoblje Ambasade. Radnicima je obezbijeđen autobuski prevoz kući, kao i besplatno noćenje u hotelu “Slavija” u Beogradu.

Oprez

Način odlaska državljana BiH na rad u inostranstvo trenutno nije normativno regulisan i zavisi isključivo od posredničkih agencija i stranih poslodavaca, zbog čega radnici moraju biti veoma obazrivi, izjavila je Srni Mira Vasić, pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite RS.

“Radnici treba posebno da obrate pažnju da li je agencija koja se bavi posredovanjem u zapošljavanju registrovana i da li je poslodavac pribavio sve radne i boravišne dozvole za svakog konkretnog radnika”, rekla je ona.

(Nezavisne novine)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Žestok sukob Cece i Bosanca u “Zvezdama Granda”

– Ovo je za 6 ko kuća! Ko nije glasao? Sad ću krvi da vam se napijem – šaljivo...

Možda vas zanima i ovo