Četvrtak, 21 listopada, 2021

Radojičić: Svašta se »kuha«, neki bi mogli i da izlete iz Vijeća ministara BiH

Nemojte propustiti

Potpredsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Igor Radojičić rekao da se “svašta kuha” oko Vijeća ministara te su “glavnu priču zakuhale federalne partije”, ali i da bi se moglo desiti da neke stranke “izlete” iz Vijeća ministara BiH.

igor radojicicOn kaže da je “dosta partija već ušlo u neke bilateralne razgovore i da je puno toga vezano za federalne vlasti”.
“Glavne u tom kuhanju su stranke iz Federacije BiH, koje međusobno pokušavaju složiti kockice, prije svega, kako pokriti većinu i Vladu u Federaciji BiH, a onda posljedično i Vijeće ministara BiH”, kaže Radojičić.

Ono što je, kaže, relativno iznenađujuće je priča SDS-a koja se odnosi na Vijeće ministara BiH.

“Nismo imali nikakav dogovor koji bi govorio o pokretanju pitanja povjerenja Vijeću ministara. Ukoliko oni smatraju, da bi, recimo, zakon o jedinstvenom matičnom broju trebao biti okidač za takvu priču onda bi to bilo narušavanje međusobnih dogovora SNSD-a i SDS-a, kojih, vrlo često fali. Vidjeli ste da se nismo mogli dogovoriti ni na sjednici Narodne skupštine RS o zaključcima koji su prethodno bili dogovoreni kod predsjednika RS i to svjedoči o jednom povećanom soliranju SDS-a u institucijama BiH”, naglasio je Radojičić.

Ukoliko bi ta stranka, kako je dodao, na svoju ruka išla u takve inicijative, onda bi se moglo desiti da “neko ispadne iz Vijeća ministara”.

On napominje da SNSD i SDS imaju dogovor o zajedničkom djelovanju na nivou BiH.

“Ako neko radi na svoju ruku, onda mora da snosi i odgovornost”, kazao je.

Na pitanje da li bi u tom slučaju i “šestorka” mogla da pretrpi promjene, Radojičić je ponovio da se “svašta kuha” i da glavna priča vodi od partija u Federaciji.

“Stoga je ova priča SDS-a iznenađujuća i nije dogovorena između stranaka u RS-u i radi se o njihovoj samoinicijativi te nije u platformi u zajedničkom djelovanju. Ako misle nešto sami da rade, onda iskaču iz platforme, a to onda ima i svoje posljedice, ali glavnu priču su zakuhale partije iz Federacije”, zaključio je Radojičić.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

AccuWeather objavio veliku prognozu: Evo kakva nas zima očekuje ove godine

Očekuje se da će temperature ove zime u većem dijelu južne Evrope ostati prosječne. Ali, temperature u dijelovima Italije,...

Možda vas zanima i ovo