Nedjelja, 18 travnja, 2021

Radomir Lukić, profesor s Pravnog fakulteta u Istočnom Sarajevu: Građanska demokratija vodi BiH u nestanak

Nemojte propustiti

Prijedlog lidera SDA Bakira Izetbegovića da postojeći Ustav BiH bude izmijenjen na način da se uklone odredbe koje onemogućavaju svakom građaninu kandidovanje za Predsjedništvo BiH i u Dom naroda Parlamenta BiH predstavlja produžetak Badinterove i evropske “građanizacije” zemlje, a kojom je u temeljima srušen Ustav nekadašnje SR BiH.

Istakao je ovo za “Glas Srpske” ekspert za ustavno pravo i profesor sa Pravnog fakulteta u Istočnom Sarajevu Radomir Lukić, objašnjavajući da se radi o još jednom u nizu, kako je rekao, Izetbegovićevih egzotičnih, lakoumnih, navodno demokratskih, a duboko nedemokratskih, licemjernih i ka dominaciji Bošnjaka usmjerenih prijedloga.

– Radi se o pokušaju da se eliminišu grupne i nacionalne razlike, da se nacionalnom oduzme svaki politički značaj i institucionalni uticaj. Ako je ta politika jednom, poslije tadašnjih skoro 50 godina mira, dovela do nestabilnosti i građanskog rata, onda takva navodno nova, a u stvari stara “građanizacija” iz perioda devedesetih, jedino može da i sada, poslije dvadeset pet godina mira, dovede do istih ili sličnih posljedica – uvjeren je Lukić.

tekst se nastavlja ispod sponzorisanog sadržaja

Kako je pojasnio, konsocijativna demokratija je i jedina sadašnjost i jedina politička i državno-institucionalna budućnost BiH, dok je većinska demokratija ili tzv. “građanska” demokratija, prema njegovom dubokom ubjeđenju, put u nestanak BiH. Licemjerno oduzimanje ogromnoj većini hrvatske nacije u BiH da bira svog predstavnika u Predsjedništvo BiH je, kako kaže, najbolji i očigledan primjer posljedica takve bošnjačke “građanizacije” zemlje.

– Teško da konstitutivnost jedne nacije može da bude ostvarivana tako da joj druga nacija bira, tačnije nameće “njenog” predstavnika. On je sa stanovišta Ustava nelegitiman – kategoričan je Lukić.

Osvrćući se na presudu “Sejdić i Finci”, Lukić kaže da Evropski sud za ljudska prava ima mnoge primjere nedosljednosti u odlučivanju, a među njima je izdvojio njihovu odluku da je postojanje engleskog Doma lordova u potpunoj saglasnosti sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i osnovnim slobodama i njenim protokolima, iako je, kako je istakao, i laiku jasno da to nije tako.

Tada je isti taj sud našao da je postojanje tog doma u skladu sa načelom demokratije iz člana 3. Protokola 1, samo zato što je to dio engleske tradicionalne ustavnosti. Dakle, i ovaj je sud posvjedočio da i u njegovoj navodno dosljednoj praksi, kako je rekao Lukić, postoje dva aršina. Na kraju je poručio da bi bošnjački političari trebalo da konačno postanu svjesni da je postojeći Ustav BiH jedini način njenog organizovanja, kako sada, tako i u budućnosti.

Prema riječima profesora Lukića, BiH nije jedina zemalja u Evropi u kojoj se kroz ustavno uređenje uvažavaju nacionalne i regionalne razlike u institucionalnoj ravni. Kao primjer je naveo Belgiju, Italiju, Španiju…

Više s weba

loading...

Izdvajamo

I Grlić Radman osudio Janšin non paper: “Hrvatska se protivi bilo kakvom prekrajanju granica”

Hrvatska ne bježi od otvorenih pitanja koje ima u odnosima s Bosnom i Hercegovinom i želi ih riješiti baš...

Možda vas zanima i ovo