Nedjelja, 17 listopada, 2021

Radončić: BiH može lako biti na crnoj listi na kojoj su Iran i Sjeverna Koreja

Nemojte propustiti

Fahrudin Radončić
Fahrudin Radončić

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić kazao je danas novinarima u Sarajevu da je ovo ministarstvo izradilo Prijedlog zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorizma, ali članovi Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost iz Republike Srpske nisu dali podršku, iako su predstavnici u Vijeću ministara BiH iz RS-a podržali ovaj zakon.

– Blokada ovog zakona u Paralamentu BiH će biti vrlo loša prvenstveno po imidž i privredu BiH. Lako se možemo naći na crnoj listi na kojoj su Iran i Sjeverna Koreja i da sve transakcije iz BiH, a to znači prvenstveno privrednih subjekata i fabrika, moraju proći vrlo komplicirane i spore provjere koje će ugroziti proizvodnju u BiH – pojasnio je Radončić.

Objasnio je to primjerom da će bh. kompanije svaku uplatu koja ide zemljama Evropske unije u bankana EU morati prolaziti detaljne provjere da li je novac potekao iz sumnjivih transakcija, a sve to primjenjivat će se i na građane jer će svaka transakcija imati veliki zastoj i to će se ticati građana oba entiteta.

Najavio je da će Ministarstvo sigurnsoti BiH ostati vrlo otvoreno za svaku vrstu dijaloga, ali sada se čeka šta će o svemu reći Komitet eksperata Vijeća Evrope za sprječavanje pranja novca i finansiranje terorizma (Moneyval) i da li će BiH staviti na tu listu.

S obzirom na to da su predstavnici iz Republike Srpske u Komisiji koja je danas zasjedala tvrdili da zakon znači prijenos nadležnosti s entiteta RS-a na BiH, Radončić je kazao da je urađen ozbiljan nacrt ovog zakona i činjenica da su ga tri ministra iz RS-a prihvatila u Vijeću ministara garantira da je to bila korektna verzija i da nije bilo prijenosa nadležnosti.

– Njihovi strahovi da im mi “otimamo” nadležnost nisu realni – zaključio je Radončić.

Naime, Bosna i Hercegovina mogla bi se uskoro naći na međunarodnoj crnoj listi zbog neispunjavanja obaveza na planu borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma, a posljedice toga mogli bi osjetiti njenu građani.

Ključne obavaze koje BiH još nije ispunila jesu usvajanje zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, koji je Vijeće ministara BiH nedavno jednoglasno utvrdilo i uputilo u parlamentarnu proceduru, te izmjene Krivičnog zakona BiH u ovom segmentu, koje nisu prihvaćene u parlamentu.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Tužne vijesti iz BiH: Preminuo mladić (27) koji je bio zaražen koronom

Ovu informaciju dobio je Institut za javno zdravstvo iz Univerzitetsko kliničkog centra koji nije obavijestio detaljnije informacije o preminulom...

Možda vas zanima i ovo