Subota, 16 listopada, 2021

Radončić i Dačić potpisali sporazum o sprečavanju nelegalnih migracija

Nemojte propustiti

Predsjednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Ivica Dačić i ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić potpisali su danas u Beogradu Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o predaji i prihvatu osoba čiji je ulazak ili boravak nezakonit, kao i Protokol o njegovoj provedbi.

radoncic-dacicZaključivanjem Sporazuma i provedbenog protokola, dvije zemlje su potvrdile spremnost za uključivanje u međunarodne akcije sprječavanja nelegalne migracije, jer se ovim dokumentima regulišu pitanja prihvata vlastitih državljana, državljana trećih država i osoba bez državljanstva koja borave na teritoriji Bosne i Hercegovine i Republike Srbije u suprotnosti sa zakonima dviju zemalja.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić je naglasio da je potpisivanje Sporazuma najbolji pokazatelj da dvije države nemaju otvorenih pitanja, u oblasti sigurnosti, odnosno unutrašnjih poslova, te da se primjenom Sporazuma osigurava uspostavljanje skraćenih procedura u oblasti readmisije, što predstavlja najveće dostignute evropske standarde.

Inače, današnjim činom potpisivanja Sporazuma u Beogradu, Bosna i Hercegovina osigurava da sa svim državama u okruženju ima potpisane bilateralne ugovore ove vrste.

Predsjednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Ivica Dačić je istakao da potpisani Sporazum svjedoči o već tradicionalno dobroj saradnji Beograda i Sarajeva iz svih poslova iz domena Ministarstva unutrašnjih poslova.

Potvrđeno je to i na tet-a–tet sastanku premijera Dačića i Ministra Radončića koji je prethodio potpisivanju sporazuma, kao i na sastanku bosanskohercegovačke i srbijanske delegacije.

Saradnja dviju zemalja u oblasti sigurnosti je ocjenjena vrlo uspješnom, pogotovo kada je riječ o saradnji u borbi protiv organiziranog kriminala, terorizma i trgovine ljudima, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Cijene u Njemačkoj drastično rastu, poskupila hrana, grijanje, automobili, usluge…

Potrošači u Njemačkoj će ipak najdublje morati zavući ruku u džep kako bi im stanovi ove zime bili topli. U...

Možda vas zanima i ovo