Petak, 25 lipnja, 2021

Radončić: Ostvaruje se cunami opljačkanih građana

Nemojte propustiti

Fahrudin Radnčić (Foto: Arhiv)
Fahrudin Radnčić (Foto: Arhiv)

Aktuelna situacija pokazuje da se ostvaruje ono što sam rekao prije nekoliko mjeseci – ukoliko tužiteljstva i drugi ne krenu u antikorupcijski cunami, u ovoj će se zemlji dogoditi cunami građana koji su opljačkani – istaknuo je danas ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić za BHT.

On podsjeća da je BiH zemlja sa 550.000 do 600.000 nezaposlenih, koji su na birou rada po nekoliko godina. Ocjenjuje da kantonalne vlade, uključujući i Federalnu vladu, ne pokazuju ni minimum socijalne osjetljivosti.

– Privatizacijska pljačka je užasna, a što je najgore imamo policijski sistem gdje praktično lokalni premijeri naređuju da tuku vlastiti narod i po mojoj procjeni to je situacija koja je politički, sigurnosno i moralno nedopustiva – naglasio je on.

Radončić smatra da je u aktuelnoj situaciji Federalna vlada vrlo neefikasna, dok Vlada u Tuzli ne želi da se suoči sa odgovornosti prema građanima i ponudi svoju ostavku.

On podvlači da Ministarstvo sigurnosti BiH na žalost ne dobija operativne podatke, te da u skladu sa zakonom nema operativne nadležnosti nad policijom.

– Potenciram da policijama upravljaju lokalni komesari koji odgovaraju svojim neovisnim odborima, a to znači nikome ili odgovaraju lokalnim premijerima, što je nedopustivo. Ako imate pretučene ljude ili ako se suzavac baca djeci u oči znači da pojedini policajci jednostavno nemaju dovoljno živaca, a s druge strane moramo biti realni i reći da ti isti policajci nemaju adekvatne uniforme niti plate – kazao je on.

Dodaje i da članovi njihovih porodica također čekaju godinama na biroima rada.

– Oni su također žrtva korupcije i ja ih pozivam da ne koriste silu protiv svojih građana te da se nesposobna kantonalna i entitetska vlast ne krije iza naših policajaca – poručio je Radončić.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Njemački zastupnik: Bosna i Hercegovina pripada Evropi. Pozivamo EU da joj dodijeli kandidatski status

- Bosna i Hercegovina pripada Evropi. Stoga i pozivamo države članice da konačno dodijele kandidatski status Bosni i Hercegovini. Pozivamo...

Možda vas zanima i ovo