Subota, 16 listopada, 2021

Radončić: Pritisak građana će natjerati vlast da odgovornije radi

Nemojte propustiti

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić ocijenio je danas u Sarajevu da teška ekonomska sitaucija, stanje besperspektivnosti i općeg siromaštva, stvaraju uvjete za stanje nesigurnosti ili produciranje problema u kontekstu različitih sigurnosnih aspekata.

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

“Kada se radi o stanju sigurnosti u BiH, najveći problem predstavlja činjenica da već 17 godina imamo preko pola miliona nezaposlenih, čiji je broj u prošloj godini porastao za dva posto”, izjavio je Radončić kao uvodničar ovonedjeljne redovne sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99, govoreći o temi “Stanje sigurnosti u BiH”.

Podsjetio je, istovremeno, da BiH ima 631.000 penzionera s penzijom od samo 360 KM, te da je oko 65.000 blokiranih računa bh. kompanija, odnosno da nema ekonomskog razvoja i zapošljavanja.

Radončić naglašava da vanjski i unutrašnji dug BiH iznosi 10,1 milijardu KM, te da su investicije gotovo potpuno zaustavljene, potcrtavajući “da ekonomski haos u zemlji stvara socijalnu patologiju koja se pokušava liječiti nacionalističkim i drugim lijekovima, već 15 i više godina, te da je tome došao kraj”.

U osvrtu na najnovija dešavanja i sigurnosne implikacije višekratnih protesta, odnosno demonstracija građana u BiH, Radončić je bio eksplicitan, ocjenivši da građani imaju pravo iskazati nezadovoljstvo zbog (ne)rada više od 170 ministara u BiH i drugih rukovodećih struktura, te da će pritisak građana natjerati vlasti da počnu efikasnije i odgovornije obavljati vlastite dužnosti.

Kazao je da su demonstracije bile bunt građana i da nisu bile nacionalno obojene, odnosno da ne stoje teze kojima se to pitanje pokušalo prebaciti na nacionalni teren, a kada se radi o (de)blokadi objekata institucija Radončić smatra da se ta veoma delikatna situacija riješila na najoptimalniji način.

Radončić je podsjetio da je njegov temeljni zahtjev kada se radi o razriješenju te situacije bio da nema upotrebe sile.

“Neko je očigledno želio da ta situacija eskalira, neko je želio iz različitih političkih motiva da se tamo upotrijebi sila”, zaključio je on, navodeći da je naredno okupljanje, koje je uslijedilo nakon blokade objekata institucija BiH, pokazalo da je odsustvo bilo kakve vrste represije prema građanima bio dobar izbor, “jer se pokazalo da ljudi ne žele ništa, osim da vlast koja traje 15, 17 ili tri godine, napokon čuje glas svoga naroda”.

Ministar Radončić elaborirao je i druge sigurnosne aspekte, kao i angažman Ministarstva sigurnosti BiH na tom planu, uključujući svaranje ambijenta za odlučniji obračun sa korupcijom i organiziranim kriminalom u BiH, unapređenje zakonskog okvira u tom pogledu, kao i procesuiranje slučajeva tzv. “političkih ubistava”, te podsjećajući da Ministarstvo sigurnosti BiH nema operativne nadležnosti u odnosu na rad agencija za provedbu zakona.

U tom kontekstu, podsjetio je da je Vijeće ministara početkom ove godine usvojilo Informaciju Ministarstva sigurnosti o stanju sigurnosti u 2012. godini, pri čemu je konstatirano da je to stanje zadovoljavajuće.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz tri elektroprivrede poručuju: Struja neće poskupjeti za domaćinstva

O najavi poskupljenja električne energije oglasila se i Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine. Iako Regulatorne...

Možda vas zanima i ovo