Srijeda, 17 kolovoza, 2022

Radončić: U Federaciji BiH ne zna se čiji je trotoar, a čija je ulica

Nemojte propustiti

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić izjavio je danas da je u Republici Srpskoj sektor bezbjednosti vrlo jedinstven, a da su u Federaciji BiH i BiH stvoreni “policijski frankenštajni”, pa postoji odgovornost bez adrese.

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

U nastavku rasprave o informacijama o bezbjednosti rada u institucijama BiH povodom protesta održanih od 5. do 7. juna pred institucijama BiH u Sarajevu, Radončić je rekao da je, uz preciznu konstataciju odgovornosti i sistemskog snimljenog stanja, potrebno vidjeti šta u budućnosti može biti urađeno u promjeni ovlaštenja ili zadataka agencija za provođenje zakona na nivou BiH, a da se pri tome ne ulazi u entitetske nadležnosti.

Prema njegovim riječima, ova situacija treba da posluži kao pouka da, kad je riječ o bezbjednosnim agencijama na nivou BiH, budu osmišljene opcije da one reaguju po automatizmu i najavio da će Ministarstvo bezbjednosti i Savjet ministara BiH nastojati da o tom pitanju daju konkretne prijedloge.

“U FBiH ne zna se čiji je trotoar, a čija je ulica. Policijski komesar Sarajevskog kantona nije želio nikome da se javlja na telefon. Uprkos tome, njemu se ništa neće desiti. Ljudi koji nisu htjeli da se jave na telefon javljali su se nekim ambasadama i nudili da uđu specijalci i oslobode samo njihove ljude”, istakao je Radončić.

Prema njegovim riječima, na nivou BiH i FBiH nema mehanizama da mogu biti ispunjena obećanja građanima kada je riječ o njihovoj bezbjednosti, jer je ona u rukama “fantomskih nezavisnih odbora”.

On je rekao da nepostojanje zakonske regulative omogućava ljudima da u dramatičnim situacijama bježe od odgovornosti. “Ovo nam nije prvi događaj i moramo izvlačiti pouke”, istakao je Radončić.

Ministar Radončić je također istakao da nije bilo jednonacionalnog okupljanja, te da protest nije bio usmjeren protiv jednog naroda, ili poslanika iz tog naroda.

“Bez ikakve želje da otvaram bilo kavu vrstu polemike, kazat ću vam nekoliko stvari iz koji će se vidjeti da li je to, kako kažete, bošnjačka ujdurma. Moj zamjenik je dobio zahtjev demonstranata prvog dana, a potpisali su ga: Šemsudin Maljević, Tijana Cvjetičanin, Zoran Ivančić, Feđa Štukan… Mislim da u nekom smislu dovoljno govori da nije bilo jednonacionalnog okupljanja, a mislim da nije bilo ni protesta usmjerenih protiv jednog naroda”, kazao je ministar Radončić.

Reagujući na stav poslanika SDA Šemsudina Mehmedovića da Ministarstvo civilnih poslova poslanicima “podmeće kukavičije jaje” kada je riječ o prijedlogu zakona o jedinstvenom matičnom broju /JMB/, resorni ministar Sredoje Nović pitao je da li poštovanje Ustava BiH predstavlja podmetanje kukavičijeg jajeta.

“Zakon o JMB prošao je jedinstveno u Savjetu ministara BiH i bio usaglašen, ali nije prošao u Parlamentarnoj skupštini BiH. Taj zakon podržali su i Federalni MUP, MUP sarajevskog kantona, MUP Republike Srpske. Isti je slučaj i sa zakonom o državljanstvu, zakonom o putnim ispravama, vjerskim praznicima koji su utvrdili vjerski poglavari, a ne Ministarstvo civilnih poslova”, rekao je Nović.

“Nije ovo jedini, prvi, ali ni posljednji zakon gdje smo usaglašavali sve odredbe sa Ustavom BiH”, istakao je Nović i podsjetio da je proživio mnogo ružnih dana u periodu demonstracija, a pojedinci iz poslaničkih klupa su poručivali demonstrantima da trebaju doći pred njegovu kuću.

Zastupnica Pandurević je tokom rasprave o informaciji o sigurnosti rada u institucijama BiH, koje su dostavljene Parlamentu, a vezano za proteste građana na Trgu BiH, ustvrdila kako iza svega stoji SDP te da “postoje snimci na kamerama na kojima se vide njihovi aktivisti”.

Ona je istakla da iza onog što se dešavalo pred zgradama institucija BiH od 5. do 7. juna ne stoje građani Republike Srpske. Ističući da Tužilaštvo BiH nije adekvatno reagovalo, ona je zapitala da li se ova institucija otrgla od sistema.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Božo Ljubić smatra da je suštinsko pitanje provođenja zakona, te osudio huškačko ponašanje gradonačelnika Sarajeva Ive Komšića.

Poslanik HDZ BiH Dragan Vrankić rekao je da je zabrinut što su se neki predstavnici međunarodne zajednice neadekvatno obratili demonstrantima i dodao da trebaju biti preduzete mjere i aktivnosti protiv svih koji nisu adekvatno reagovali prilikom protesta i blokade Parlamentarne skupštine BiH.

Rasprava o ovoj tački dnevnog reda je okončana, a sjednica Predstavničkog doma nastavljena je diskusijom o zahtjevu Savjeta ministara BiH za razmatranje prijedloga zakona o izmjenama i dopunama zakona o javnim nabavkama BiH po hitnom postupku.

(Bh-index,Srna)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Joe Biden potpisao važan zakonski paket o klimi i zdravstvu

"Riječ je o budućnosti. Riječ je o tome da se osigura blagostanje i napredak američkih obitelji", rekao je. "Riječ...

Možda vas zanima i ovo