Petak, 22 listopada, 2021

Radovan Karadžić zatražio ukidanje optužnice

Nemojte propustiti

Nekadašnji predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić zatražio je da se optužnica protiv njega ukine s obzirom da se zatvaranjem Haškog tribunala “krši njegovo pravo na žalbu”.

karadzic-radovanU podnesku Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) Karadžić je istakao da Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) nije imalo ovlasti da osnuje Mehanizam za međunarodne krivične sudove, koji će okončati rad Haškog tribunala nakon njegovog zatvaranja 2016. godine.

Po riječima Karadžića, činjenica da će njegov žalbeni postupak biti održan pred Mehanizmom predstavlja “kršenje osnovnog prava na žalbu pred kompetentnim sudom”, zbog čega bi optužnica protiv njega trebala biti odbačena, javlja u utorak BIRN Justice Report.

Mehanizam za međunarodne krivične sudove osnovan je u decembru 2010., a s radom je počeo u ponedjeljak, 1. jula ove godine. Mehanizam će imati početni mandat od četiri godine, a njegove funkcije će biti okončanje žalbenih postupaka preostalih suđenja Haškog tribunala, osiguranje zaštite žrtava i svjedoka, nadgledanje izdržavanja kazni i čuvanje i vođenje arhiva.

Karadžić je pojasnio da je Vijeće sigurnosti UN-a osnovalo Mehanizam koristeći ovlasti kojima “osigurava mir”, međutim, kako je rekao, u 2010. godini “nije postojala prijetnja miru na području bivše Jugoslavije”.

– Da li je razumno da se bombarduje Banja Luka 2010. godine zbog dešavanja iz 1992. ili 1995? Da li bi bilo razumno da se sada izreknu ekonomske sankcije Republici Srpskoj zbog dešavanja iz tog perioda? Kako onda može biti razumno da Vijeće sigurnosti koristi svoje ovlasti da stvori novi sud koji će se baviti zločinima iz perioda od 1992. do 1995. godine” – naglasio je Karadžić.

Zbog toga, Karadžić je zatražio od Sudskog vijeća Haškog tribunala da proglasi Mehanizam nenadležnim za njegov žalbeni postupak. Nakon toga, kako je naveo Karadžić u podnesku, u roku od 60 dana bi se trebalo odrediti da li će žalbeni postupak raditi Haški tribunal ili će njegov predmet biti proslijeđen sudovima u regionu.

Suđenje Karadžiću za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja počelo je 2009. godine, a trenutno je u toku izvođenje dokaza Odbrane.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Šarović komentarisao moguću smjenu Dodika: Priprema se teren za takvo nešto

Šarović je kazao i da dolazak novih američkih dipolomata nije slučajan, te da su neki od njih učestvovali i...

Možda vas zanima i ovo